Σάββατο 18.01.2025
More

    Τρίτη πλημμύρα σε διάστημα 10 ημερών

    Νερό και λάσπη σε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών εσπεριδοειδών και ακτινιδίων στα παραποτάμια χωριά του Καλαμά στη Θεσπρωτία

    Ο κόμπος είχε ήδη φτάσει στο χτένι, από τις προηγούμενες φορές των πλημμυρικών φαινομένων στα παραποτάμια χωριά του Καλαμά στη Θεσπρωτία και κυρίως στον παραγωγικό κάμπο της περιοχής.

    Αυτή τη φορά όμως, η τρίτη πλημμύρα σε διάστημα 10 ημερών, επομένως σε ένα διάστημα που ό,τι ακολούθησε ήταν αναμενόμενο, δεν άφησε τίποτε στο διάβα της, βυθίζοντας στο νερό και τη λάσπη εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών εσπεριδοειδών και ακτινιδίων.

    Η οικονομική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τους καλλιεργητές, τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, σε μία από τις ελάχιστες περιοχές της Θεσπρωτίας, όπου νέοι σε ηλικία άνθρωποι παραμένουν στον τόπο τους και ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή και όχι με τον τουρισμό.

    Αυτή τη φορά όμως, οι πληγέντες δε δείχνουν διάθεση να μείνουν ξανά με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουν απλώς τις αποζημιώσεις, εάν και όποτε αυτές δοθούν, αλλά αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

    Έτσι, την Τρίτη στην Κορύτιανη πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση των προέδρων και εκπροσώπων των Κοινοτήτων της περιοχής και των ΤΟΕΒ, που κατέληξε στη σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου, που θα αναλάβει στο εξής την εκπροσώπηση των πληγέντων, ώστε να βρεθεί οριστική λύση στο μείζον πρόβλημα και τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο πρόεδρος της ΤΚ Βρυσέλλας Φιλιατών Ευάγγελος Σοκόλης, να μειωθούν στο ελάχιστο.

    «Δυστυχώς, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο ως είδηση, δεν είναι, γιατί είναι μία συνήθεια πολλών ετών για εμάς, που απλώς περιμένουμε να συμβεί, σχεδόν εθιμοτυπικά.

    Όταν ο κάμπος πλημμυρίζει για τρίτη φορά σε διάστημα 10 ημερών, δεν είναι σωστό να μιλά κανείς για πρωτοφανές φαινόμενο. Εκείνο όμως που ζητούμε και πρέπει να γίνει, είναι μία υπεύθυνη απάντηση από τους αρμόδιους για τους λόγους που αυτό συμβαίνει και κυρίως μία οριστική λύση. Οι καλλιέργειες στις οποίες δεν είχε γίνει η συγκομιδή έχουν πλέον καταστραφεί. Αν δε δοθεί άμεση λύση όλος αυτός ο κόσμος που παραμένει στην περιοχή και ασχολείται με την παραγωγή, θα την εγκαταλείψει, γιατί δεν υπάρχει μέλλον», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σοκόλης μιλώντας στο ITV.

    Στο ψήφισμά τους, οι υπογράφοντες εκπρόσωποι των φορέων ζητούν ενημέρωση και απαντήσεις για το αν υπάρχει έλεγχος στη λειτουργία του θυροφράγματος, ποιος είναι ο υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη λειτουργία, ποιος έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα καθαρισμού της κοίτης του Καλαμά, αλλά και εάν υπάρχει συντονισμός μεταξύ φορέων για τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ώστε να αποτρέπονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσπρωτία.

    Στη Βουλή οι πλημμύρες

    Οι πλημμύρες του Καλαμά έφτασαν και στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, Μ. Κάτσης, Ολ. Γεροβασίλη, Μερ. Τζούφη και Κων. Μπάρκας.

    Οι βουλευτές απευθυνόμενοι προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ρωτούν για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για την Ήπειρο, που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018.

    «Υπενθυμίζεται ότι τα ΣΔΚΠ καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, οι οποίες αφορούν στην πρόληψη, την προστασία, την ετοιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των προβλέψεων πλημμυρών και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και την αποκατάσταση των πιθανών ζημιών και μπορούν να αποτελέσουν στρατηγικό εργαλείο της κυβέρνησης, της περιφέρειας αλλά και των δήμων, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζονται κατ’ επανάληψη πλημμυρικά φαινόμενα», αναφέρεται σχετικά. Με την Ερώτηση, ζητούν από τους Υπουργούς να ενημερώσουν αρμοδίως για το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για τον καθαρισμό της κοίτης του Καλαμά και για την διαχείριση των θυροφραγμάτων του φράγματος Ραγίου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ύστερα από τις καταστροφές, οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αναρμοδιότητα.

    Επιπλέον ζητούν σαφείς απαντήσεις για το αν υπάρχει συντονισμός ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε με τη διαχείριση των υδάτων του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβώτιδας, να αποτρέπονται πλημμυρικά φαινόμενα στις παραποτάμιες περιοχές της Θεσπρωτίας.

    Τέλος, καλούν το υπουργείο να ενισχύσει την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης υδάτινων πόρων στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να υπάρχει βιώσιμη και ασφαλής διαχείριση των υδάτινων πόρων και των κινδύνων πλημμύρας σε όλη τη λεκάνη απορροής των υδάτων.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ