Πέμπτη 25.07.2024
More

  Βάρος στην αυτοκριτική και στην υλοποίηση έργων

  Τον απολογισμό του πρώτου χρόνου κάνει η Δημοτική Αρχή του Μωυσή Ελισάφ

  Έναν μίνι απολογισμό σε πολιτικό επίπεδο κάνει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη καθηκόντων ενώ παράλληλα προσδιορίζει ένα γενικό πλαίσιο των δράσεών της, από το οποίο φαίνεται  ότι θα δώσει βάρος στην καθημερινότητα της πόλης με την παράλληλη υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων.

  Όπως είναι φυσικό, ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στην αναδιάταξη των προτεραιοτήτων που έφερε η πανδημία και η ανάγκη κοινωνικής πολιτικής. Όπως αναφέρει:

  «Συμπληρώνεται ένας ακριβώς χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Ένας χρόνος δύσκολος, που ανέδειξε προβλήματα, ανέτρεψε σχεδιασμούς, έθεσε νέες προτεραιότητες.

  Ο χρόνος αυτός σημαδεύτηκε από την πανδημία η οποία υποχρέωσε την Δημοτική Αρχή και τον Δήμο να κινηθεί σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς και να προσαρμόσει τις πολιτικές του στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες που προέκυψαν.

  Στους μήνες αυτούς αναδείχθηκε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και των οργανισμών του. Κανένας δεν έμεινε μόνος, κανένας δεν έμεινε αβοήθητος. Έτσι θα συνεχίσουμε. Μένοντας δίπλα στον πολίτη, δίπλα σε όλους όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες».

  Πλεονεκτήματα

  Για τη δημαρχία του Μ. Ελισάφ δύο θεωρούνται πλεονεκτήματα στην πολιτική της δημοτικής αρχής: Η υλοποίηση έργων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας.

  «Ο χρόνος αυτός έφερε σημαντικά αποτελέσματα στα έργα. Ήδη υλοποιείται ή βαίνει προς δημοπράτηση το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος που είχαμε καταθέσει και είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

  Ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα και κερδίζουμε τον χαμένο χρόνο ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερες παρεμβάσεις μέσω του ΕΣΠΑ.

  Οι νέες τεχνολογίες μετατρέπονται σταδιακά σε κομμάτι της καθημερινότητας για τον Δήμο και τα Γιάννενα σε λίγο καιρό θα είναι μια «έξυπνη πόλη» που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από κείνες που αποτελούν σημείο αναφοράς για την χώρα».

  Επιπλέον τονίζει τη σημασία της διαφανούς διαχείρισης:

  «Ο Δήμος διαχειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό τους πόρους του. Χωρίς σπατάλες και με γνώμονα να παραμείνει ισχυρός ώστε να έχει την δυνατότητα να ανακουφίσει τους συμπολίτες με μέτρα που θα λάβει. Ήδη στον χρόνο αυτό έχουν μειωθεί τα ανταποδοτικά τέλη.

  Οι επιχειρήσεις του Δήμου, η κάθε μία στον τομέα της, παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες.

  Μπορούν όλα να γίνουν καλύτερα και να δρομολογηθούν περισσότερα. Με καταγεγραμμένες τις αδυναμίες και τα προβλήματα θα δρομολογηθούν τα βήματα που απαιτούνται».

  Η καθημερινότητα

  Τα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών είναι το κύριο σημείο αυτοκριτικής, με μία γενικόλογη αναφορά και σε εμπόδια που «βάζει το σύστημα».

  «Ο χρόνος αυτός ανέδειξε με ακόμη εντονότερο τρόπο τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας.

  Η ανταπόκριση του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής υπήρξε κατώτερη των απαιτήσεων των πολιτών. Και το λέμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δεν ανταποκριθήκαμε στο βαθμό που θέλαμε, στο βαθμό που χρειάζεται. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποδοτικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που το ίδιο το σύστημα θέτει. Πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Μπορούμε να το κάνουμε».

  Τονίζει ακόμα τη σημασία των συνεργασιών:

  «Η σημερινή Δημοτική Αρχή αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεργαστεί γόνιμα με όσους θέλουν να συνεργαστούν.

  Μπορεί να συγκρουστεί με κατεστημένα και αναχρονιστικές αντιλήψεις. Μπορεί να ακούσει τους πολίτες. Μπορεί να αλλάξει τα Γιάννενα».

  «Η σημερινή Δημοτική Αρχή κάνει πρώτη την αυτοκριτική της. Χωρίς να ωραιοποιεί, χωρίς να εθελοτυφλεί. Αλλά και χωρίς να μηδενίζει. Στον ένα χρόνο που πέρασε δεν κατάφερε όσα είχε προγραμματίσει. Όμως έχει την πρόθεση και την διάθεση, έχει την εμπειρία και την βούληση να συνεχίσει.

  Με την βοήθεια των πολιτών. Με την συνεργασία των φορέων.

  Με την δέσμευση για συνεχή και αδιάκοπη δουλειά. Με όραμα.

  Για τα επόμενα χρόνια, για τα Γιάννενα της Νέας Εποχής», καταλήγει.

   

   

  Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ