Παρασκευή 19.08.2022
More

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΕΤΣΑΣ -Σε διαρκή ετοιμότητα για την γρίπη των πτηνών

  Αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Βλέτσα αναφορικά με την γρίπη των πτηνών.

  Ερωτηθείς, υποστήριξε ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες μετά την καταγραφή ενός και μόνο κρούσματος στην Παμβώτιδα, γρίπης των πτηνών.

  Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και γίνονται συχνές περιπολίες. «Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να ενημερώσουν άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού νεκρού πουλιού ή ακόμα και ύποπτου περιστατικού αφού ως γνωστόν στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός πτηνοτροφείων που αποτελεί ζωτικό κομμάτι της τοπικής και εθνικής οικονομίας» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Βλέτσας.

  Να υπενθυμίσουμε ότι  όσον αφορά τα οικόσιτα πουλερικά επισημαίνεται από τους αρμόδιους φορείς  ότι:

  1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους.

  2. Τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

  3. Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

  4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

  5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ