Πέμπτη 30.05.2024
More

  Ξεκινά το εαρινό πρόγραμμα ρίψης εμβολίων κατά της λύσσας

  Από το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί ρίψη από αέρος εμβολίων δολωμάτων για τον εμβολιασμό της άγριας πανίδας κατά της λύσσας.

  Η ρίψη των εμβολίων δολωμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου 2024 και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου (το αργότερο έως τα τέλη Μαΐου σε περίπτωση καθυστερήσεων).

  Το εμβολιακό δόλωμα είναι μικρός κύβος χρώματος λαδί – καφέ με οσμή ψαριού και περιέχει κάψουλα με υγρό.

  Σε περίπτωση εύρεσης εμβολιακών δολωμάτων οι πολίτες απαγορεύεται να τα ακουμπούν ή να τα πατούν και γενικά απαγορεύεται να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά, ενώ επιβάλλεται η σχετική ενημέρωση των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.

  Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι σε περίπτωση επαφής με το υγρό της κάψουλας του εμβολιακού δολώματος πρέπει να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό.

  Οι κυνηγετικοί σκύλοι κλπ. ζώα δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο δόλωμα κατά της Λύσσας.

  Το πρόγραμμα του από αέρος εμβολιασμού της άγριας πανίδας για την προστασία από την λύσσα εφαρμόζεται από το 2013 κάθε Φθινόπωρο και Άνοιξη και έχει συμβάλει στο να αποκτήσει η χώρα μας καθεστώς απαλλαγής από την λύσσα το 2021.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ