Κυριακή 18.04.2021
More

  Υπάρχουν περιθώρια να «ανοίξει» το πρόγραμμα ενίσχυσης

  Αφήνει ελπίδες η αλληλογραφία των τελευταίων ημερών μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Επιμελητηρίου Ιωαννίνων με τα συναρμόδια υπουργεία

  Μία πρώτη χαραμάδα ελπίδας δημιουργήθηκε μετά τις συζητήσεις και την αλληλογραφία των τελευταίων ημερών μεταξύ τοπικών παραγόντων από την περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων από τη μία και των συναρμόδιων υπουργείων από την άλλη, για την υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

  Όπως έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων επαγγελματικών κλάδων, είτε κάποιοι ΚΑΔ δεν περιλαμβάνονται καν στη λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν είτε τα κριτήρια του προγράμματος για την υπαγωγή μίας επιχείρησης είναι πολύ αυστηρά, με συνέπεια να θεωρείται αδύνατο πολλές επιχειρήσεις να υπαχθούν στο πρόγραμμα.

  Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου και Διαχειριστικής Αρχής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου φαίνεται, ότι λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης προς την κεντρική διοίκηση και ήδη εστάλη σχετική επιστολή από τη Διαχειριστική Αρχή και αντίστοιχη θα αποσταλεί και από το Επιμελητήριο, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα.

  Όπως ανέφερε χθες ο κ. Δημητρίου, φαίνεται, πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαρχής, με τη λίστα των ΚΑΔ και τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα, που κατάρτισε αρχικά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πάνω στο οποίο βασίστηκε το συνολικό πρόγραμμα.

  «Υπάρχει το περιθώριο να γίνουν κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα αφού υπάρχουν ΚΑΔ που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, αλλά υπάρχουν παράλληλα και άλλα προβλήματα. Εμείς έχουμε ζητήσει και θα επανέλθουμε σε αυτό, να αντικατασταθεί και η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα από 1/1/2019 σε 15/3/2019 και να δοθεί η δυνατότητα και σε αυτές τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη σε αυτό το διάστημα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα.  Επίσης, θα πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα που υπάρχει με την απαίτηση της φορολογικής ενημερότητας», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

  Επιπλέον μέτρα για λιανικό εμπόριο και εστίαση

  Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημητρίου στο μεταξύ, αναφέρθηκε και σε μία επιπλέον παρέμβαση του Επιμελητηρίου προς τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να ληφθούν επιπλέον υποστηρικτικά μέτρα για το λιανικό εμπόριο και την εστίαση, με δεδομένο μάλιστα, ότι η ΠΕ Ιωαννίνων ανήκει στο Επίπεδο 3 του επιδημιολογικού χάρτη, με αυστηρές απαγορεύσεις κυρίως για τον κλάδο της εστίασης. «Και στο λιανικό εμπόριο όμως, ο τζίρος έχει μειωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 40% και θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων αυτών», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

  Οι προτάσεις

  Αναλυτικά, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ζητά για τους δύο κλάδους τα εξής:

  Εστίαση

  1. Μείωση ενοικίου με κρατική εντολή 40% έως την 31/12/2020  όπως αυτό ίσχυε όλο το προηγούμενο διάστημα.

  2. Να επανεξεταστεί άμεσα η μείωση της φορολογίας τους /ΦΠΑ η οποία να συμπεριλαμβάνει και τα αλκοολούχα ποτά.

  3. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων.

  4. Δυνατότητα έγκρισης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για οριζόντια μείωση της τιμής του κυβικού για τις επιχειρήσεις κατόπιν αιτήσεως του δήμου Ιωαννιτών.

  Λιανικό εμπόριο

  • Μείωση ενοικίου με κρατική εντολή 40% έως την 31/12/2020  όπως αυτό ίσχυε όλο το προηγούμενο διάστημα
  • Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών υπάρχοντος προσωπικού
  • Δυνατότητα έκπτωσης έως 25% για όσες επιχειρήσεις καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ