Σάββατο 01.04.2023
More

  Υπέρ στη φύλαξη, αλλά με πρόταγμα τις ακαδημαϊκές ελευθερίες

  Ο Πρύτανης, Τρ. Αλμπάνης, για τις νέες προτάσεις της Κυβέρνησης

  Τον συνδυασμό της φύλαξης των πανεπιστημίων με την προστασία των ακαδημαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών προτάσσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τρ. Αλμπάνης, μία μέρα μετά τη σύσκεψη των πρυτάνεων με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, όπου τέθηκε και το θέμα για ειδικό σώμα προστασίας των ιδρυμάτων.

  Όπως ανέφερε χτες σε δηλώσεις του τάσσεται υπέρ της φύλαξης των πανεπιστημίων, αλλά προτάσσοντας την ακαδημαϊκή και δημοκρατική ελευθερία η οποία δεν πρέπει να χαθεί γιατί θα δημιουργήσει «κλειστά για την κοινωνία πανεπιστήμια» και αυτό «δεν θα ήταν καλό» όπως τόνισε.

  Ειδικά για την επίθεση και την πράξη διαπόμπευσης του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δ. Μπουραντώνη, την καταδίκασε για μία ακόμα φορά και δήλωσε ότι είναι αποτροπιαστικό και θλιβερό γεγονός. «Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την ενέργεια. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, είναι χώρος δημοκρατίας» σημείωσε ενώ για τη σύσκεψη είπε ότι τέθηκε επί τάπητος η αναβάθμιση της ασφαλείας στα πανεπιστημιακά  ιδρύματα και η «αυστηροποίηση του πλαισίου για τις παραβατικές συμπεριφορές» εντός αυτών.

  «Όποια μέτρα ληφθούν στην κατεύθυνση της ασφάλειας των πανεπιστημίων, δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την ακαδημαϊκή λειτουργία και ελευθερία» είπε ενώ ανέφερε πως και ο Καθηγητής Μπουραντώνης, δεν ταυτίστηκε με την πρόταση της υπουργού Ν. Κεραμέως για τη φύλαξη ιδρυμάτων από ενστόλους.

  «Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κάνει νομοθετικές αλλαγές, αλλά επιφυλάσσομαι στο γεγονός ότι δεν πρέπει να παραβιάζουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και λειτουργία» σημείωσε ακόμα δίνοντας και παραδείγματα άλλων χωρών.

  Ο πρωθυπουργός αναμένει τις προτάσεις των πρυτάνεων το επόμενο διάστημα ενώ το κόστος των αλλαγών στη φύλαξη  δεν θα επιβαρύνει τους τακτικούς προϋπολογισμούς αλλά θα καλυφθεί από επιπλέον κονδύλια.

   

  Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ