Πέμπτη 13.06.2024
More

  Υπέρ της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων

  Κατά πλειοψηφία και με αρκετές θετικές απόψεις υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, τοποθετήθηκε σε ένα από τα μείζονα ζητήματα των ημερών, ώστε να προχωρήσει η έκδοση ενός ψηφίσματος υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων.

  Ο δημ. σύμβουλος της πλειοψηφίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώρ. Καψάλης ήταν εκείνος που τοποθετήθηκε, εισηγούμενος την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αντίστοιχα την καταγγελία του Νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, με τον αντιδήμαρχο και πρώην αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλο να επιχειρηματολογεί στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία του για το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Οι παραπάνω τοποθετήσεις ωστόσο δεν προκάλεσαν και κάποιο κύμα συμπαράστασης με τον Δημ. Παπαγεωργίου και την Τατ. Καλογιάννη να λένε πως η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ δε σημαίνει αυτόματα και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.

  Η κα Καλογιάννη μάλιστα είπε πως το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει σε τίποτε να φοβηθεί από το νέο Νόμο, ειδικά εάν η Πολιτεία σε συνεργασία με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων επενδύει και συνεχίζει να στηρίζει την έρευνα και την ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

  Και ο Παν. Κολόκας κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση, με την Όλυ Τσουμάνη από τη Λαϊκή Συσπείρωση να εκφράζει διαφορετική πολιτική τοποθέτηση και άποψη, τονίζοντας πως ο νέος Νόμος θα πρέπει να καταργηθεί στην πράξη.

  Ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας τάχθηκε και αυτός υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, τονίζοντας πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν μπορούν να λειτουργούν με όρους ελεύθερης οικονομίας και ανταγωνιστικότητας.

  Διαφωνία για τα ομόφυλα ζευγάρια

  Ο Νικ. Γκόντας επανέφερε στη συνεδρίαση την πρόταση που είχε καταθέσει και πριν από ένα μήνα σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος κατά της νομοθέτησης του γάμου και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

  Ο κ. Γκόντας έκανε λόγο για ένα Νόμο που στην πράξη ευτελίζει τη γυναίκα και το ρόλο της, με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να δυναμιτίζει, όπως είπε, τα ισχυρά θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και της οικογένειας.

  Για αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται, να αξιοποιήσει το Νόμο, έκανε λόγο ο Δημ. Παπαγεωργίου, ενώ η Τατ. Καλογιάννη κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του κ. Γκόντα, λέγοντας πως ο νέος Νόμος δεν αποτελεί κοινωνική μεταρρύθμιση.

  «Το δικαίωμα των ζευγαριών ομοφυλόφιλων στην κοινή τεκνοθεσία καταργεί την έννοια της μάνας και του πατέρα και αποδομεί τον όρο οικογένεια. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα και ανάγκη και σε “μάνα” και σε “πατέρα”. Γιατί, “μάνα” και “πατέρας” είναι δύο διακριτά, πολύτιμα και αναντικατάστατα συναισθηματικά πρότυπα. Έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι θα παραμείνει», ανέφερε στην τοποθέτησή της.

  Ο Παν. Κολόκας ψήφισε «παρών» ενώ η Όλυ Τσουμάνη εξέφρασε την διατυπωμένη θέση του ΚΚΕ κατά του Νόμου, αποφεύγοντας ωστόσο να στηρίξει και το ψήφισμα εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει την προαγωγή της συζήτησης στο δημόσιο διάλογο. Υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, κατά της τεκνοθεσίας όμως μέσω παρένθετης μητέρας, τάχθηκε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας, με αποτέλεσμα το προτεινόμενο ψήφισμα από τον κ. Γκόντα να υπερψηφιστεί μόνο από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και την παράταξη «Ιωάννινα 2023».

  Ασυμφωνία για το ζήτημα της Παλαιστίνης

  Μία τρίτη πρόταση για έκδοση ψηφίσματος ήρθε από τη ΛΑ.ΣΥ αναφορικά με την πρόταση της Βουλής των Ελλήνων από το 2021 να ζητήσει την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» να διατυπώνει ενστάσεις επί των προτάσεων του ψηφίσματος με βάση την απόφαση της Βουλής που όριζε συγκεκριμένες θέσεις και όρια για το Παλαιστινιακό κράτος και την πρωτεύουσά του.

  Η Τατ. Καλογιάννη ψήφισε θετικά με την έκδοση ψηφίσματος, ενώ ο Νικ. Γκόντας τόνισε ότι με βάση τα νέα δεδομένα θα πρέπει να καταγγελθούν και οι δύο πλευρές για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη Γάζα. Την εκτίμηση τέλος ότι με το ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο παίρνει θέση μαζί με όλους εκείνους που έχουν ζητήσει να σταματήσει η αιματοχυσία, εξέφρασε ο δήμαρχος Θ. Μπέγκας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ