Σάββατο 18.09.2021
More

  Υπόσχεση Πλακιωτάκη για απόδοση τμημάτων της χερσαίας ζώνης

  Στην Ηγουμενίτσα βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης

  Δέσμευση για απόδοση τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ηγουμενίτσας στους Δήμους, έδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης, από την Ηγουμενίτσα όπου βρέθηκε την Πέμπτη.

  Στις εκτάσεις αυτές, που με κινητοποιήσεις πλέον διεκδικούν οι Δήμοι, περιλαμβάνεται το παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ηγουμενίτσας, η παραλία του Δρεπάνου και συγκεκριμένα τμήματα στα αλιευτικά καταφύγια Σαγιάδας, Πλαταριάς και Συβότων.

  Ο κ. Πλακιωτάκης στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως «πριν κατατεθούν δεσμευτικές προτάσεις από τους υποψήφιους επενδυτές του λιμένα και σίγουρα ως το τέλος Αυγούστου θα έχει κλείσει το θέμα των παραχωρήσεων και άπαντες θα γνωρίζουν τι θα παραχωρηθεί και τι όχι!»

  «Βρίσκομαι εδώ για την συνέχιση του διαλόγου στα πλαίσια της αξιοποίησης του λιμανιού. Σύντομα το λιμάνι θα αποκτήσει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο χάρτη μεταφορών της Μεσογείου.

  Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη για να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τις εκτάσεις που θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση. Πάγια θέση μου είναι ότι εκτάσεις που δεν εξυπηρετούν τις λιμενικές δραστηριότητες θα εξαιρεθούν από την παραχώρηση. Το βόρειο τμήμα του λιμένα και η περιοχή του Δρεπάνου θα εξαιρεθούν ήδη με ενέργειες του ΟΛΗΓ ενώ έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες παραχωρήσεις των συγκεκριμένων τμημάτων καθώς και εκτάσεις στα καταφύγια Συβότων. Πλαταριάς και Σαγιάδας. Όσο για το πάρκινγκ θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα με τον δήμαρχο.

  Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Πριν κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές θα έχει τελειώσει. Μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει αποσαφηνιστεί ποιες παραχωρούνται και ποιες όχι. Δεν είναι εύκολη διαδικασία αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και όσα έχουμε πει ισχύουν. Όταν δεσμεύομαι τηρώ την δέσμευσή μου», ανέφερε στην δήλωσή του ο υπουργός.

  Οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, αλλά κράτησαν χαμηλούς τόνους και υπογράμμισαν την ανάγκη να αποδοθεί στους πολίτες ότι τους ανήκει.

  «Το θέμα που μας απασχόλησε είναι γνωστό. Συμμετείχαν όλοι, θέσαμε τους προβληματισμούς,  τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και ζητήσαμε να αποδοθούν εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται στους πολίτες. Είδε τα προβλήματα που υπάρχουν και κατανοεί τους προβληματισμούς και έχει θετική προσέγγιση. Θέλουμε σαφή απόφαση και απόδοση των εκτάσεων στην τοπική κοινωνία» είπε ο κ. Λώλος.

  Ο Σπύρος Παππάς αναφερόμενος στην επίσκεψη είπε «ο υπουργός έκανε ο ίδιος την αυτοψία και είδε τα θέματα που υπάρχουν και που αποτελούν δίκαια αιτήματα για παραχώρηση τμημάτων στους δήμους και όχι στον ιδιώτη».

  Τον υπουργό συνόδευε σε όλη την διάρκεια της επίσκεψης ο βουλευτής ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας.

  Το χρονικό της επίσκεψης του υπουργού

  Η επίσκεψη του υπουργού ξεκίνησε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση και ενημερώθηκε για τα έργα που εκτελούνται και το πλάνο ανάπτυξης του Οργανισμού.

  Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, το χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, Θ. Πιτούλη και Περιφερειακούς συμβούλους.

  Να σημειωθεί ότι στο Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας, όπου έφθασε το μεσημέρι ο υπουργός, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες και είχαν αναρτηθεί πανό σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

  Οι δήμοι βρίσκονται  σε κινητοποιήσεις ενώ τις όποιες αποφάσεις για το τι μέλει γενέσθαι με τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα αναμένεται να τις λάβουν σε έκτακτα δημοτικά συμβούλια.

   

   

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ