Σάββατο 18.01.2025
More

    Ζήτημα επιβίωσης θέτουν οι εργαστηριακοί γιατροί

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι ιδιοκτήτες εργαστηριακών ιατρείων

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ’ αόριστον ή τουλάχιστον μέχρι να ικανοποιηθούν οι αυτονόητες και απολύτως δικαιολογημένες απαιτήσεις τους από τον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν οι ιδιοκτήτες εργαστηριακών ιατρείων και κλινικών που από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν κλείσει τα εργαστήριά τους.

    Αιτία και αφορμή δεν είναι άλλη από την καταγγελλόμενη από τους ίδιους ως υφαρπαγή του μισού και πλέον εισοδήματός τους από τον ΕΟΠΥΥ που εφαρμόζει από το 2012 μέχρι και σήμερα το μέτρο του clawback. Ένα μέτρο που έχει καταγγελθεί όχι μόνο από του εργαστηριακούς αλλά και από άλλες ειδικότητες οι οποίες όμως στην πορεία των ετών κατάφεραν να φτάσουν στην υπογραφή μίας συλλογικής σύμβασης, σε αντίθεση με τους ιδιώτες εργαστηριακούς που έχουν υπογράψει και είναι εγκλωβισμένοι σε ατομικές συμβάσεις.

    Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει ότι με βάση τον «κλειστό» προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές δαπάνες, στο τέλος του κάθε έτους ανεξάρτητα από τον τζίρο κάθε επιχείρησης και τον αριθμό των συνταγών που εκτελούνται, γίνεται μία εκκαθάριση, η οποία όμως υπολείπεται των πραγματικών δαπανών.

    Όπως εξηγούν οι εργαστηριακοί, στο τέλος του 2023 ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε το σύνολο της δηλωθείσας δαπάνης για τις συνταγές που εκτελέστηκαν το 2024 όμως λίγο πριν το Πάσχα απαίτησε την επιστροφή στο πλαίσιο εφαρμογής του clawback ποσοστού που φτάνει το 53%.

    Έτσι, οι εργαστηριακοί πήραν την απόφαση να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους από την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο συνεχίζεται με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 85% και με τη στήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και 51 Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που εξέδωσαν και κοινό δελτίο τύπου υποστήριξης.

    Στα Γιάννενα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου εκπρόσωποι του κλάδου έκαναν λόγο για μία κατάσταση που έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο με τους ίδιους να είναι χρεωμένοι μέχρι «το λαιμό» απέναντι στον ΕΟΠΥΥ που κάθε χρόνο σφίγγει και περισσότερο αυτή τη θηλιά.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδωρος Παπακώστας τόνισε πως τίθεται θέμα επιβίωσης χιλιάδων εργαστηρίων σε όλη τη χώρα ενώ ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου και εργαστηριακός Χάρης Δολιώτης σημείωσε πως οι εργαστηριακοί έχουν γίνει αντικείμενο εμπαιγμού από τον ΕΟΠΥΥ και τις κυβερνήσεις, διαχρονικά.

    «Αυτό που ζητάμε, είναι ο άμεσος καθορισμός του clawback σε ποσοστό 5% όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κ. Δολιώτης.

    Ούτε σύνταξη δεν μπορούν να πάρουν

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των συναδέλφων εργαστηριακών Ανδρέα Μανουσαρίδη και Γιώργου Γκούβα.

    «Τα ιατρεία μας πλέον είναι μη βιώσιμα, αφού οι απολαβές δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και των αντιδραστηρίων», τόνισε ο κ. Μανουσαρίδης.

    «Άλλα υπογράψαμε και άλλα εφαρμόζονται από τον ΕΟΠΥΥ που έρχεται και ζητά οριζοντίως από όλα τα εργαστήρια, ανεξάρτητα από το τζίρο που έχουν, να επιστρέψουν ποσά πίσω. Το αποτέλεσμα είναι να την πληρώνουν τα μικρότερα εργαστήρια και να θησαυρίζουν τα μεγάλα διαγνωστικά», σημείωσε ο κ. Γκούβας.

    Τέλος, ο Τάσος Σουσόπουλος που βρίσκεται λίγο πριν τη σύνταξη τόνισε πως μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες στο επάγγελμα το ποσό της σύνταξή του θα είναι 910 ευρώ από το οποίο όμως θα αφαιρείται ποσό 150 ευρώ το μήνα για την πρώτη δόση του clawback και ποσό 63 ευρώ για τη δεύτερη δόση.

    «Το ποσό που μένει είναι 696 ευρώ καθαρά με τις οφειλές του εργαστηρίου να είναι βεβαιωμένες στην εφορία που σημαίνει ότι θα τις πληρώνω μέχρι να φύγω από τη ζωή και στη συνέχεια θα τις πληρώνουν τα παιδιά μου», κατέληξε.

    Ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας από την προηγούμενη εβδομάδα με ανακοίνωσή τους «προειδοποίησαν» πως όποιο εργαστήριο δεν εξυπηρετήσει ασφαλισμένους ταμείων, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπο με την καταγγελία της σύμβασης και δεν θα έχει τη δυνατότητα υπογραφής νέας για 18 μήνες.

    «Δεν είναι προειδοποίηση, αλλά εκβιασμός στον οποίο δεν θα υποκύψουμε. Αν καταγγελθεί μία σύμβαση, αυτομάτως θα κλείσουν 1400 εργαστήρια σε όλη τη χώρα», ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ