Τρίτη 18.06.2024
More

  Βαλτιμόρη: Έως τέλος Μαΐου θα ανοίξει πλήρως το κανάλι

  Με ελεγχόμενη έκρηξη «απελευθέρωσαν» το Dali από τα συντρίμμια της γέφυρας

  Με μία ελεγχόμενη έκρηξη «απελευθερώθηκε» το πλοίο Dali από τα συντρίμμια της γέφυρας της Βαλτιμόρης, ενάμιση μήνα αφότου έπεσε πάνω σε έναν πυλώνα της και προκαλώντας την κατάρρευσή της, ενώ θα χρειαστούν ακόμη περίπου δύο εβδομάδες για να δοθεί το κανάλι στην κυκλοφορία.

  Το Νταλί, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έπεσε πάνω στον πυλώνα της γέφυρας Francis Scott Key στις 26 Μαρτίου. Απελευθερώθηκε τη Δευτέρα, με εκρηκτικά ακριβείας που διέλυσαν το τμήμα της γέφυρας της Βαλτιμόρης που είχε πέσει πάνω του. Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το κανάλι βάθους περίπου 16 μέτρων και πλάτους 220 μέτρων, αναμένεται να είναι διαθέσιμο στα πλοία στο τέλος του μήνα και ότι τότε θα βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το «πλήρες άνοιγμα της κυκλοφορίας των πλοίων προς το λιμάνι».

  Το λιμάνι της Βαλτιμόρης έκλεισε αρχικά στη 1:28 π.μ. της 26ης Μαρτίου, όταν το Dali, πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης έχασε το ρεύμα και έπεσε πάνω στον έναν από τους πυλώνες της γέφυρας, η οποία ήταν η ανεπίσημη πύλη στο λιμάνι που σχηματίζει ο ποταμός Patapsco στον κόλπο Chesapeake. Η γέφυρα κατέρρευσε, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των πλοίων και σκοτώνοντας έξι εργάτες που βρίσκονταν πάνω σε αυτήν τη στιγμή της κατάρρευσης. Αμέσως συγκροτήθηκε μία ειδική ομάδα που περιελάμβανε το Σώμα Μηχανικών Στρατού, την Ακτοφυλακή, την Πολιτειακή Αστυνομία του Μέριλαντ και άλλες αρχές, ώστε κατά πρώτον να δημιουργηθούν νέα κανάλια για την πρόσβαση στο λιμάνι και δεύτερον για την απομάκρυνση του πλοίου και των συντριμμιών της γέφυρας. «Τις τελευταίες επτά εβδομάδες, μετακινήσαμε συνολικά 365 εμπορικά πλοία μέσω των εναλλακτικών καναλιών που έχουμε ‘ανοίξει’», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής Σάνον Γκίλρεθ.

  Η Βαλτιμόρη είναι ένα από τα 20 κορυφαία λιμάνια των ΗΠΑ για τη ναυτιλία και κατατάσσεται στην κορυφή ή κοντά στην κορυφή για την εισαγωγή αυτοκινήτων.

  «Η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας δεν έμοιαζε τόσο με τα σόου του Λας Βέγκας αλλά μάλλον με ελβετικό ρολόι, καθώς οι γομώσεις εξέπεμψαν σύντομες φλόγες και μια μικρή στήλη καπνού, καθώς απελευθερώνονταν τα δεσμά που βοηθούσαν τη γέφυρα να μεταφέρει 34.000 οχήματα την ημέρα», επισημαίνει το NBC News.

  Ο λοχαγός της ακτοφυλακής Ντέιβιντ Ο’Κόνελ είπε ότι η έκρηξη έγινε «σύμφωνα με το σχέδιο». Το 21μελές πλήρωμα του Dali παρέμεινε στο πλοίο κατά τη διάρκεια της έκρηξης και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή προβλήματα, είπε ο O’Connell. Το υλικό αφαιρέθηκε με τη βοήθεια γερανών και σκαφών. Ο Μουρ είπε ότι θα μεταφερθεί σε μια εγκατάσταση ανακύκλωσης. Το Dali θα αφαιρεθεί από το σημείο, είπε το Σώμα Μηχανικών Στρατού. Η πλήρης απομάκρυνση του πλοίου θα μπορούσε να διαρκέσει δύο μέρες ακόμη, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το χρονοδιάγραμμά τους, το οποίο περιλαμβάνει το άνοιγμα του λιμανιού σε πλήρη κυκλοφορία έως τις 31 Μαΐου, βρίσκεται σε καλό δρόμο.

  Με πληροφορίες από NBCNews

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ