Παρέμβαση της Ιατρικής Σχολής για την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid-19
Παρέμβαση κάνει το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Ιατρική σχολή ζητά να υπάρξει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας ενώ ζητά να συμμετάσχει στην συζήτηση και την λήψη αποφάσεων επι του σχεδίου. Η Ιατρική Σχολή ζητά τον εμβολιασμό των φοιτητών του έκτου έτους ενώ παράλληλα αναδεικνύει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία.
Η παρέμβαση της Ιατρικής σχολής κινείται κυρίως σε δύο επίπεδα:
-Την κλινική – θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
-Το εκπαιδευτικό έργο σε εκατοντάδες φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.
Η πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Άννα Μπατιστάτου μιλώντας στο ITv αναφέρθηκε στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου όπου όπως ανέφερε διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων ότι η πανδημία έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής όσο και συνολικά στην αντιμετώπιση άλλων ασθενειών επισημαίνοντας ότι επειδή έχουμε πανδημία αυτό δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν τα άλλα σοβαρά νοσήματα που επίσης χρήζουν αντιμετώπισης.
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που αποτελεί το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης των φοιτητών και παρέχει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες, μη παρεχόμενες από λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, είναι το νοσοκομείο που φέρει το συντριπτικό βάρος της νοσοκομειακής αντιμετώπισης ασθενών με COVID-19, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η κα. Μπατιστάτου.
Παράλληλα, γίνεται διεξοδική αναφορά στις δομές που έχουν αναπτυχθεί στο ΠΓΝΙ για την πανδημία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιατρικής, το ΠΓΝΙ έχει ήδη αναπτύξει 18 κλίνες ΜΕΘ COVID-19, οι δύο από αυτές νεογνών, σε σύνολο 25 κλινών που έχουν αναπτυχθεί στην συνολική περιφέρεια Ηπείρου, καλύπτοντας έτσι την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση σε ΜΕΘ. Είναι επίσης το μοναδικό Νοσοκομείο που παραχωρεί τον χώρο και την υλικοτεχνική υποδομή για άλλες 6 κλίνες ΜΕΘ COVID-19.
«Με βάση τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος Ιατρικής θα είναι αδύνατον να συνεχισθεί και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών θα σταματήσει, ενώ δεν θα είναι δυνατή η θεραπευτική αντιμετώπιση όλων των ασθενών COVID-19, καθώς δεν θα επαρκούν ούτε οι δομές -παρά τις προσθήκες νέων κλινών- ούτε το προσωπικό» τονίζεται υπογραμμίζει η κα. Μπατιστάτου ζητώντας να τεθούν τα δεδομένα και να αναζητηθούν λύσεις αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών.
Ζητούν αναδιοργάνωση του σχεδίου
Ποια είναι λοιπόν η λύση σύμφωνα με την Ιατρική σχολή;
«Η μόνη λύση που προτείνεται ως εφικτή, προκειμένου να μην ανασταλεί το εκπαιδευτικό αλλά και το εξειδικευμένο κλινικό έργο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου οργάνωσης παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με COVID-19 στην Περιφέρειά μας, που θα περιλαμβάνει την μετατροπή ενός μικρότερου νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID-19, κατά το πρότυπο ανάπτυξης τέτοιων δομών στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Είναι επομένως αναγκαίο να γίνει άμεση επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου με θεσμική ενεργό συμμετοχή του Τμήματος Ιατρικής, το οποίο θα είναι άμεσα εφαρμόσιμο σε περίπτωση που η πανδημία εξακολουθήσει να πλήττει την χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή της ΒΔ Ελλάδας τον επόμενο μήνα» απαντά η κα. Μπατιστάτου υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι όποιες λύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν από την μια ημέρα στην άλλη ενώ στον όποιο επανασχεδιασμό είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψην οι δυνατότητες των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε δομές και προσωπικό.
Άμεσα να εμβολιαστούν οι φοιτητές
Τέλος, επισημαίνουν για ακόμη μια φορά την ανάγκη εμβολιασμού των φοιτητών και όσων από το προσωπικό του Τμήματος Ιατρικής παραμένει ανεμβολίαστο, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και η προσφορά υπηρεσιών από μέρους τους με σχετική ασφάλεια» τονίζοντας επίσης την σημασία συμμετοχής της Ιατρικής σχολής στον επανασχεδιασμό και την οργάνωση παροχής υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με COVID-19.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ