Ένα διεθνές πρόγραμμα για τη νέα προσέγγιση με τη συμμετοχή και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Τα πρώτα βήματα στην εφαρμογή μίας διαφορετικής λογικής και νοοτροπίας προσέγγισης της χρήσης των πολιτιστικών μνημείων, πολύ πιο μακριά από τη συνήθη πρακτική της αποκατάστασής τους, επιχειρεί να κάνει η διεθνής επιστημονική κοινότητα.
Η επανάχρηση των μνημείων μέσα από λογικές μάνατζμεντ, είναι μία αντίληψη που κερδίζει περισσότερο έδαφος και αποτυπώνεται και στους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Το πόσο δύσκολο βέβαια είναι να γίνει πράξη αυτή η προσπάθεια, και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αλλάξουν οι νοοτροπίες και αντιλήψεις δεκαετιών, ίσως και αιώνων, είναι ένα πολυσύνθετο ερώτημα, με την απάντηση να μην είναι καθόλου απλή.
Σε αυτό το ερώτημα ωστόσο επιχείρησε να δώσει μία απάντηση ο Μπόγκουσλαβ Σμίντζιν, πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λούμπλιν στην Πολωνία, που βρέθηκε στα Ιωάννινα, στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε το Σάββατο στο Τσεπέλοβο για το φάκελο ένταξης της περιοχής του Ζαγορίου ως Πολιτιστικό Τοπίο στην Unesco.
Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Σμίντζιν μίλησε στο ITV για τη νέα αυτή προσέγγιση στη διαχείριση των πολιτιστικών μνημείων, μαζί με τον Νίκο Πατσαβό, αναπλ. καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Είναι μία παθητική και ξεπερασμένη αντίληψη αυτή που λέει, ότι τα μνημεία χρειάζονται μόνο συντήρηση και προστασία. Η νέα λογική προσέγγιση λέει, ότι τα μνημεία μπορούν να μείνουν ζωντανά μέσα από τη χρήση και διαχείρισή τους. Η περίπτωση του Ζαγορίου είναι μία τέτοια περίπτωση, όπου υπάρχει ένα στενό δέσιμο της τοπικής κοινωνίας με την ιστορία και τον πολιτισμό. Αν όμως υπάρχουν καθαροί όροι για τη συμμετοχή όλων και τον τρόπο με τον οποία εξασφαλίζεται, τότε μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο μακριά», ανέφερε ο κ. Σμίντζιν.
Νέο πρόγραμμα σπουδών
Ο κ. Σμίντζιν, είχε την ευκαιρία παράλληλα να συναντηθεί και με τους εταίρους του διεθνούς προγράμματος Uninet, που αναφέρεται στο ίδιο αντικείμενο και περιεχόμενο για τη νέα προσέγγιση στη διαχείριση των μνημείων, από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο έργο αυτό μετέχουν τα δύο Πανεπιστήμια Λούμπλιν και Ιωαννίνων αντίστοιχα, οι Αρχιτεκτονικές Σχολές της Φλωρεντίας και της Μπολόνια στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο του Κότμπους στο Βερολίνο.
«Έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση αυτού του τριετούς προγράμματος συνεργασίας με τα άλλα Πανεπιστήμια, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών για τους φοιτητές στην Ευρώπη, που να συμπεριλαμβάνει το σύγχρονο αίτημα της χρήσης και διαχείρισης των μνημείων, μέσα από όρους ανάπτυξης και βιωσιμότητας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πατσαβός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ