Τρίτη 28.06.2022
More

  25χρονος επαναμολύνθηκε από Covid και νόσησε πιο σοβαρά

  Μελέτη που εγείρει πολλά ερωτήματα

  Ένας 25χρονος άνδρας στις ΗΠΑ μολύνθηκε από Covid δύο φορές, με τη δεύτερη μόλυνση να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την πρώτη, αναφέρουν οι γιατροί. Ο νεαρός χρειάστηκε μάλιστα νοσοκομειακή περίθαλψη τη δεύτερη φορά καθώς είχε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

  Η μελέτη του Lancet Infectious Diseases, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανοσία που μπορεί να δημιουργηθεί στον ιό καθώς καταπιάνεται με αυτή την περίπτωση αναμόλυνσης, μια από τις πέντε που έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως ως αυτό το στάδιο. Ο άντρας από τη Νεβάδα δεν είχε διαταραχή του ανοσοποιητικού ούτε υποκείμενα νοσήματα που θα τον καθιστούσαν ιδιαίτερα ευάλωτο στον κορωνοϊό.

  Σύμφωνα με το ιστορικό που δόθηκε στη δημοσιότητα, στις 25 Μαρτίου, ο 25χρονος εκδήλωσε το πρώτο κύμα συμπτωμάτων με πονόλαιμο, βήχα, πονοκέφαλο, ναυτία και διάρροια. Στις 18 Απριλίου βρέθηκε θετικός για πρώτη φορά και στις 27 Απριλίου τα αρχικά συμπτώματα είχαν υποχωρήσει πλήρως. Στις 9 και 26 Μαΐου έκανε δύο τεστ τα οποία ήταν αμφότερα αρνητικά. Όμως στις 28 Μαΐου εμφανίζει πάλι συμπτώματα, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, ζάλη, βήχα, ναυτία και διάρροια. Στις 5 Ιουνίου διαγνώστηκε θετικός για δεύτερη φορά με τις εξετάσεις να δείχνουν πως είχε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ενώ εμφάνισε και δύσπνοια. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι οι δύο μολύνσεις προκλήθηκαν από δύο διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2, κάτι που αποτελούσε προϋπόθεση ώστε να μπορεί να εξαχθεί με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι επρόκειτο πράγματι για αναμόλυνση.

  «Υπάρχουν πάντα πολλές άγνωστες μεταβλητές όσον αφορά τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, όμως η δουλειά μας δείχνει ότι προηγούμενη μόλυνση δεν προστατεύει κατ’ ανάγκη από μελλοντική μόλυνση», υπογραμμίζει ο καθηγητής Μαρκ Παντόρι, βασικός συγγραφέας της μελέτης αυτής, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases. Αυτό συνεπάγεται πως «άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2» και ανέρρωσαν «πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν προφυλάξεις, όπως η κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας προστασίας και το πλύσιμο των χεριών» καθώς η αναμόλυνση παραμένει πιθανή, νουθετεί ο καθηγητής Παντόρι.

  Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση, έχουν επιβεβαιωθεί πέντε περιπτώσεις αναμόλυνσης ως αυτό το στάδιο: στο Χονγκ Κονγκ (επρόκειτο για την πρώτη επιβεβαιωμένη· ανακοινώθηκε την 24η Αυγούστου), στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στον Ισημερινό και στην αμερικανική πολιτεία Νεβάδα (η περίπτωση της μελέτης).

  «Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν υπάρχουν κι άλλες, ιδίως καθώς πολλές περιπτώσεις» μόλυνσης «είναι ασυμπτωματικές» και άρα δύσκολο να καταγραφούν, προειδοποιεί ο Παντόρι, ειδικός του πανεπιστημίου της Νεβάδας. Οι πέντε καταγεγραμμένες περιπτώσεις παρουσιάζουν διαφορές: σε αυτές στη Νεβάδα και στον Ισημερινό, η δεύτερη μόλυνση ήταν πιο σοβαρή από την πρώτη, ενώ στις υπόλοιπες τρεις ίσχυε το αντίστροφο. «Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 και γιατί ορισμένες από τις αναμολύνσεις, παρότι σπάνιες, είναι σοβαρότερες», τονίζει ο καθηγητής Παντόρι.

   

  Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ