Πέμπτη 08.12.2022
More

  44 χρυσά νομίσματα ήταν κρυμμένα σε μυστική κρύπτη από τον 7ο αιώνα

  Ο θησαυρός κρυβόταν στο σημείο από την περίοδο της μουσουλμανικής κατάκτησής της το 635

  44 χρυσά νομίσματα βρέθηκαν κρυμμένα σε μυστική κρύπτη σε τοίχο καταφυγίου στο βόρειο Ισραήλ, όπως ενημέρωσαν αρχαιολόγοι. Πιστεύεται ότι είχαν τοποθετηθεί εκεί τον 7ο αιώνα μ.Χ.

  Ο θησαυρός, βάρους περίπου 170 γραμμαρίων, βρέθηκε στην τοποθεσία Hermon Stream και φαίνεται ότι κρυβόταν στο σημείο από την περίοδο της μουσουλμανικής κατάκτησης το 635, εκτιμούν οι ειδικοί.

  «Υποψιαζόμαστε πως ο ιδιοκτήτης έκρυψε τον θησαυρό υπό την απειλή του πολέμου, ελπίζοντας πως θα επιστρέψει μία μέρα και θα ανακτήσει την περιουσία του» επεσήμανε ο επικεφαλής της ανασκαφής, Yoav Lerer.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακάλυψη μπορεί να δώσει πληροφορίες «για την οικονομία της περιοχής Banias κατά τη διάρκεια της βυζαντινής κατοχής της».

  Πλην των χρυσών νομισμάτων, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν, επίσης, συντρίμμια κτηρίων, κανάλια και σωλήνες νερού, χάλκινα νομίσματα και πολλά άλλα, ανέφεραν οι ισραηλινές Αρχές.

  Η Δρ. Gabriela Bijovsky, ειδικός της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι ορισμένα από τα νομίσματα ήταν του αυτοκράτορα Φωκά (602-610), αλλά τα περισσότερα ήταν του διαδόχου του Ηρακλέους.

  Η Banias έχει μια ιδιαίτερη θέση στη χριστιανική παράδοση, καθώς είναι ο τόπος όπου ο Ιησούς λέγεται ότι είπε στον απόστολο Πέτρο, «σ’ αυτόν τον βράχο θα χτίσω την εκκλησία μου».

   

  Με πληροφορίες από BBC

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ