Πέμπτη 30.03.2023
More

  Άγκυρες 500 ετών «ρίχνουν φως» στην κατάκτηση των Αζτέκων

  Δύο σιδερένιες άγκυρες πλοίων, ηλικίας 500 ετών, που βρέθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού, αναμένεται να συμβάλουν στις μελέτες για την ισπανική εισβολή και την κατάκτηση των Αζτέκων.

  Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι οι δύο άγκυρες ανήκουν στον στόλο του Ισπανού κονκισταδόρ Ερνάν Κορτές που στις αρχές του 16ου αιώνα ηγήθηκε των επιχειρήσεων για την κατάκτηση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, στο σημερινό Μεξικό. Πέρυσι μία ακόμη άγκυρα, που περιείχε κομμάτια από δέντρο που είχε αναπτυχθεί στην Ισπανία, βρέθηκε στην περιοχή.

  Η περιοχή ήταν γνωστή αρχικά ως Villa Rica, και υπήρξε το πρώτο σημείο που προσέγγισε ο στόλος του Ερνάν Κορτές το 1519. Εξελίχθηκε σε μία ακμαία πόλη με ένα πολύ ισχυρό λιμάνι στα χρόνια που ακολούθησαν την κατάκτηση της Τενοτστιτλάν το 1521. Οι δύτες εντόπισαν τις άγκυρες σε βάθος 10-15 μέτρων υπό την επιφάνεια της θάλασσας και κάτω από ένα παχύ στρώμα ιζήματος. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως αυτή η πρόσφατη ανακάλυψη θα οδηγήσει στον εντοπισμό περισσότερων κομματιών πλοίων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας της ισπανικής εισβολής.

  «Η Κατάκτηση του Μεξικού υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία και αυτά τα ναυάγια, αν τελικά τα εντοπίσουμε, θα αποτελέσουν τα σύμβολα της πολιτισμικής σύγκρουσης που οδήγησε σε αυτό που τώρα είναι η Δύση», δήλωσε ο αρχαιολόγος Frederick Hanselmann. Πιστεύεται ότι ο Ερνάν Κορτές κατέστρεψε τον στόλο του, είτε καίγοντας, είναι βυθίζοντας είτε προσαράζοντας εκούσια τα πλοία του, ώστε να αποτρέψει τους άνδρες του από το να εγκαταλείψουν την αποστολή.

  Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε από την Ισπανία να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα κατά την εισβολή.

   

  Με πληροφορίες από BBC

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ