Σάββατο 20.04.2024
More

  Ανακάλυψη στον βυθό της Βαλτικής: Ερείπια τείχους δέκα χιλιετιών

  Η αρχαιότερη μεγα-δομή που κατασκεύασαν άνθρωποι στην Ευρώπη ίσως είναι ένα τείχος της Λίθινης Εποχής, ερείπια του οποίου ανακαλύφθηκαν στον βυθό της Βαλτικής ανοικτά των βόρειων ακτών της Γερμανίας, σύμφωνα με ερευνητές.

  Το τείχος, που έχει έκταση περίπου ενός χιλιομέτρου (971 μ.) και ύψος μικρότερο του ενός μέτρου, εντόπισαν σήμερα τυχαία στον βυθό του κόλπου του Μεκλεμβούργου επιστήμονες που έκαναν χρήση συστήματος σόναρ πολλαπλών ακτίνων από ερευνητικό σκάφος στη διάρκεια φοιτητικής εκδρομής περίπου έξι μίλια ανοικτά των ακτών της Γερμανίας.

  Σε τι χρησίμευε το τείχος

  Μετά από προσεκτική παρατήρηση του τείχους, που βαφτίστηκε «Blinkerwall», οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 1.400 μικρότερες πέτρες, που φαίνεται ότι είχαν τοποθετηθεί για να συνδέσουν σχεδόν 300 μεγαλύτερους ογκόλιθους εκτιμώμενου συνολικού βάρους 142 τόνων, πολλοί εκ των οποίων ήταν πολύ βαριοί για να έχουν μετακινηθεί από ομάδες ανθρώπων.

  Το τείχος αυτό, που χαρακτηρίζεται «συναρπαστική ανακάλυψη», βρίσκεται σε βάθος 21 μέτρων, αλλά ερευνητές εκτιμούν ότι το είχαν κατασκευάσει πριν από περισσότερα από 10.000 χρόνια κυνηγοί τροφοσυλλέκτες στη στεριά δίπλα σε λίμνη ή βάλτο.

  Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί γιατί κατασκευάστηκε το τείχος, επιστήμονες εικάζουν ότι χρησίμευε ως διάδρομος για το κυνήγι κοπαδιών ταράνδων. «Όταν τα κυνηγούσαν, τα ζώα ακολουθούσαν αυτές τις δομές, δεν προσπαθούσαν να πηδήξουν από πάνω τους», δήλωσε ο Γιάκομπ Γκέερσεν, του Ινστιτούτου Leibniz για την Έρευνα της Βαλτικής Θάλασσας, που έχει την έδρα του στο λιμάνι του Βαρνεμιούντε της Γερμανίας. «Στόχος ήταν να προκαλέσουν ένα τεχνητό μποτιλιάρισμα με ένα δεύτερο τείχος ή στην ακτή της λίμνης», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

  Εναλλακτικά, το τείχος ίσως ανάγκαζε τα ζώα να εισέλθουν στη γειτονική λίμνη, επιβραδύνοντάς τα και καθιστώντας τα εύκολη λεία για τους κυνηγούς που είχαν στήσει καρτέρι με ακόντια ή τόξα και βέλη.

  Ένα από τα αρχαιότερα δείγματα κυνηγετικής αρχιτεκτονικής στον πλανήτη

  Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedigns of the National Academy of Sciences», στα ιζήματα του βυθού ίσως κρύβεται ένα δεύτερο τείχος παράλληλο με το Blinkerwall.

  Αν όντως το τείχος λειτουργούσε ως κυνηγετικός διάδρομος, πιθανώς οικοδομήθηκε πριν από περισσότερες από δέκα χιλιετίες και καλύφθηκε από τα νερά της Βαλτικής με την άνοδο της στάθμης της πριν από περίπου 8.500 χρόνια.

  Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, το μέγεθος του Blinkerwall το τοποθετεί στην εμβέλεια των αρχαιότερων γνωστών δειγμάτων κυνηγετικής αρχιτεκτονικής στην υφήλιο και πιθανώς το καθιστά την παλαιότερη ανθρωπογενή μεγα-κατασκευή στην Ευρώπη».

  Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς του οι ειδικοί θα αναζητήσουν οστά ζώων και ανθρώπινα τεχνουργήματα, όπως βλήματα που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι και ίσως είναι θαμμένα στα ιζήματα που περιβάλλουν το τείχος.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ