Κυριακή 19.01.2025
More

    Ανησυχία για την έξαρση νέων κρουσμάτων παγκοσμίως

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, για ακόμα μία φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, για ακόμα μία φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά την έξαρση των λοιμώξεων παγκοσμίως και κυρίως στις περιφέρειες της Ευρώπης και της Ασίας – Ειρηνικού.

    Σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα, την τελευταία εβδομάδα, καταγράφουν αύξηση κατά 8%. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και η Ευρώπη, όπου περίπου στο 50% των κρατών σημειώνεται, τις τελευταίες ημέρες, πανδημική έξαρση.

    Ο δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα που έχουμε είναι ελλιπής εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των διαγνωστικών τεστ στα περισσότερα κράτη. «Σήμερα, αυτό που βλέπουμε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ταχύτατη επικράτηση μιας υποομάδας της μετάλλαξης «Ομικρον», της ΒΑ.2, γνωστής και ως «Ομικρον 2». Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η «Ομικρον 2» μεταδίδεται κατά 30% έως 50% ταχύτερα από τη «συμβατική» «Ομικρον» και είναι η γρηγορότερα μεταδιδόμενη μετάλλαξη που καταγράφηκε έως σήμερα.

    «Φρένο» στο Sputnik V

    Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να διακόψει την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, βάζοντας έτσι τροχοπέδη στην αδειοδότησή του και περιορίζοντας το οπλοστάσιό μας έναντι της COVID-19. H δρ Μαριάντζελα Σινάο, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του οργανισμού, εξήγησε ότι οι επιθεωρήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στη Ρωσία στις 7 Μαρτίου αναβλήθηκαν επ’ αόριστον εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης.

    Tέλος, η πρωτοφανής έξαρση της πανδημίας στην Κίνα ανάγκασε το Πεκίνο να επικαιροποιήσει το θεραπευτικό πρωτόκολλο κατά της COVID-19, ώστε να περιλαμβάνει και χορήγηση των αντιιικών χαπιών της Pfizer.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ