Κυριακή 19.01.2025
More

    Ανησυχία ΠΟΥ για την εξέλιξη του «Κενταύρου»

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους λοιμωξιολόγους μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που κερδίζει με ταχύτητα και ορμή έδαφος, μετά την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία.

    Η μετάλλαξη ΒΑ.2.75, που έλαβε το όνομα «Κένταυρος», ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Μάιο. Ηδη, τα κρούσματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς στις χώρες όπου εντοπίστηκε, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, αλλά και δέκα τουλάχιστον άλλες, όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Ο «Κένταυρος» διαθέτει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και ενισχυμένη ικανότητα μετάδοσης συγκριτικά με άλλα στελέχη, όπως η υποπαραλλαγή της «Ομικρον», ΒΑ.5.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του «Κενταύρου» ήδη από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο επικεφαλής του, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε την Τρίτη ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τα δοκιμασμένα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της λοίμωξης, όπως είναι οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

    Ο δρ Μάικλ Ράιν, επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τόνισε ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 30% παγκοσμίως, καθώς και ότι οι μεταβολές στην πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ παρεμποδίζουν την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και κυρίως την έγκαιρη ανίχνευση νέων, δυνητικά επικίνδυνων μεταλλάξεων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ