Πέμπτη 20.06.2024
More

  Ανοίγει ο δρόμος για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη

  Το έδαφος για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προλειαίνει η κίνηση της κυβέρνησης της Τρίπολης να αποδεχθεί την «προσφορά» της Αγκυρας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και υλικού.

  Την είδηση μετέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το Αλ Τζαζίρα, επικαλούμενο πηγές στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το στρατιωτικό μνημόνιο με την Αγκυρα προκειμένου να απωθήσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ.Χ

  Χθεςο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε την «επιτάχυνση» όλων όσα προβλέπονται από τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης, μιλώντας σε εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

  Λίγες ώρες μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι περί στρατιωτικών επιχειρήσεων «πέρα από τα σύνορα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «θα επιταχύνουμε τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τους έχουμε πει ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν το χρειαστούν. Είτε πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία για την ασφάλεια είτε για τα βήματα που έχουν ληφθεί σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά μας στη θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι».

  Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αποστολή UAV στα Κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε διαδικασία να αυξήσουμε τον αριθμό τους αν αυτό κριθεί απαραίτητο». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Ερντογάν συνδυάζονται και με πληροφορίες στον ελεγχόμενο από το προεδρικό παλάτι τουρκικό Τύπο (Γενί Σαφάκ), σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα σχεδιάζει επέκταση της αεροπορικής βάσης στα Κατεχόμενα, προκειμένου να σταθμεύουν στο νησί και μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ