Δευτέρα 18.01.2021
More

  Αρχαίος σκελετός φάλαινας ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη

  Σχεδόν τέλεια διατηρημένος σκελετός φάλαινας ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη 

  Ένας σχεδόν τέλεια διατηρημένος σκελετός φάλαινας που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 3.000 και 5.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Ταϊλάνδη.

  Τα οστά βρέθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, σε ακτή περίπου 12 χιλιόμετρα δυτικά της Μπανγκόκ. Ο σκελετός μήκους 12 μέτρων ανήκει στο είδος φάλαινας του Μπράιντ (Bryde’s whale) και οι ειδικοί ελπίζουν ότι το εύρημα θα μπορούσε να προσφέρει «ένα παράθυρο στο παρελθόν», ειδικά για το τμήμα έρευνας σχετικά με τη στάθμη της θάλασσας και τη βιοποικιλότητα.

  Τα μερικώς απολιθωμένα οστά είναι «ένα σπάνιο εύρημα», δήλωσε ο ερευνητής θηλαστικών Marcus Chua του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης στο BBC. «Υπάρχουν λίγα στην Ασία και ακόμη λιγότερα είναι σε τόσο καλή κατάσταση».

  Οι φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ταϊλάνδης Varawut Silpa-archa δείχνουν ότι τα οστά είναι σχεδόν εντελώς ανέπαφα.

  Πάνω από το 80% του σκελετού έχει ανακτηθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των σπονδύλων, των πλευρών, των πτερυγίων και της ωμοπλάτης. Το κεφάλι του σκελετού εκτιμάται ότι έχει μήκος περίπου 3 μέτρα. Ο Chua λέει ότι η ανακάλυψη θα επιτρέψει στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για το συγκεκριμένο είδος στο παρελθόν και αν υπήρχαν διαφορές σε σύγκριση με τις σημερινές φάλαινες του είδους.

  Ο σκελετός θα παρέχει επίσης πληροφορίες για τις «παλαιοβιολογικές και γεωλογικές συνθήκες εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης της στάθμης της θάλασσας, των τύπων ιζημάτων και των σύγχρονων βιολογικών κοινοτήτων εκείνη την εποχή».

  Τα οστά δεν έχουν ακόμη περάσει τη διαδικασία χρονολόγησης με άνθρακα για να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία τους, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τον Δεκέμβριο.

  Ο κόλπος της Ταϊλάνδης έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία τα τελευταία 10.000 χρόνια, επισημαίνει ο βιολόγος, με τα επίπεδα της θάλασσας να ήταν πιθανώς έως και 4 μέτρα υψηλότερα από σήμερα και ενεργή τεκτονική δραστηριότητα.

  Οι φάλαινες του Μπράιντ, που ζουν παγκοσμίως σε ζεστά εύκρατα και τροπικά νερά, κολυμπούν και σήμερα στα νερά γύρω από την Ταϊλάνδη.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ