Παρασκευή 14.06.2024
More

  Ασφαλές και για εφήβους το εμβόλιο της Pfizer

  Τι έδειξαν κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ

  Κανείς από τους εκατοντάδες εφήβους που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer για την Covid-19 στο Ισραήλ δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που δίνει ελπίδες ότι μπορεί να είναι ασφαλές και για παιδιά μικρότερης ηλικίας.

  Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, που έκανε ήδη ένα μεγάλο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, ανέλυσε τα στοιχεία 600 εμβολιασθέντων παιδιών ηλικίας 16 έως 18 ετών με υποκείμενα προβλήματα που θα συνιστούσαν κίνδυνο για ενήλικες σε περίπτωση μόλυνσής τους από τον κορωνοϊό κι όπως έδειξαν τα αποτελέσματα κανένας από τους εφήβους δεν εμφάνισε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες – εύρημα που πιθανώς θα ενθαρρύνει την ηγεσία της χώρας να σκεφτεί το ενδεχόμενο επέκτασης των εμβολιασμών σ’ όλα τα παιδιά.

  Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και τα άλλα που έχουν λάβει έγκριση στην ΕΕ έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων της Covid-19 σε ενήλικες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς σε άτομα κάτω των 18, καθώς οι κλινικές δοκιμές εστίασαν στους ενήλικες επειδή αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από την Covid-19. Η Pfizer διεξάγει τώρα έρευνες σε παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε σχέδια για τη δοκιμή του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με την AstraZeneca σε παιδιά άνω των έξι ετών. Αλλά οι δοκιμές αυτές αναμένεται να διαρκέσουν μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων στο Ισραήλ παρέχει τα καλύτερα στοιχεία προς το παρόν για την επίπτωση του εμβολίου σε παιδιά. «Μέχρι στιγμής έχουμε ανοσοποιήσει κάπου 600 παιδιά. Δεν διαπιστώσαμε σοβαρές παρενέργειες, κι ακόμη κι οι ελάσσονες είναι σχετικά σπάνιες, πράγμα ενθαρρυντικό», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού του Ισραήλ, δρ Μπόαζ Λεβ στον Guardian.

  Πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού του Ισραήλ – που ηγείται στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών – έχει λάβει ήδη την πρώτη δόση κι οι Αρχές αναμένουν ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες οι τρεις στους πέντε πολίτες θα έχουν λ άβει και τις δύο δόσεις. Αν και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουν οι επιστήμονες ότι τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά ή λιγότερο ασφαλή για τα παιδιά, μέχρι στιγμής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επειδή δεν περιλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές άτομα κάτω των 18 ετών και ελλείψει στοιχείων οι αρμόδιες Αρχές δεν πρόκειται να εγκρίνουν τη χορήγησή τους σε ηλικίες που δεν έχουν δοκιμαστεί.

  Η ηγεσία του Ισραήλ των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων γιόρτασε το ορόσημο των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμών τη Δευτέρα, αλλά τα άτομα ηλικίας κάτω των 16 αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει και αυτά να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης – που απαιτεί τον εμβολιασμό του 90% των πολιτών σύμφωνα με τον κορυφαίο Αμερικανό επιδημιολόγο δρα Άντονι Φάουτσι. Το Ισραήλ άρχισε τον εμβολιασμό των μαθητών λυκείου με την άδεια των γονέων τους από τον Ιανουάριο κι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ελπίζει να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και των 6,75 εκατομ. Ενηλίκων πολιτών της χώρας μέχρι τις αρχές Απριλίου, οπότε το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στα παιδιά, εφόσον ανάψουν το πράσινο φως οι αρμόδιες Αρχές.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ