Τετάρτη 05.10.2022
More

  Αστεροειδής σε μέγεθος λόφου περνά από τη γειτονιά της Γης

  Το αντικείμενο θα πλησιάσει σε απόσταση 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων

  Διαστημικός βράχος τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το Εμπάιερ Στέιτ Μπίλντινγκ προσπερνά τη Γη το απόγευμα της Παρασκευής.

  Ο αστεροειδής 7335 (1989 JA), με διάμετρο γύρω στα 1.800 μέτρα, θα πλησιάσει σε απόσταση 4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, περίπου δέκα φορές η απόσταση ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη.

  Οι ερευνητές του Virtual Telescope Project παρακολουθούν ζωντανά τον αστεροειδή και θα μεταδώσουν το πέρασμα στις 16.00 ώρα Ελλάδας.

  Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο παραπάνω παράθυρο ή να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του VTP.

  Το αντικείμενο, ο μεγαλύτερος αστεροειδής που έχει πλησιάσει φέτος τη Γη, είναι αρκετά μεγάλος για να γίνει ορατός με ένα μεσαίου μεγέθους ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, ειδικά για παρατηρητές στο νότιο ημισφαίριο, αναφέρει το Space.com.

  Λόγω του μεγέθους αλλά και των χαρακτηριστικών της τροχιάς του, η οποία τον στέλνει ενίοτε στη γειτονιά της Γης, ο αστεροειδής 7335 κατατάσσεται από τη NASA στα «δυνητικά επικίνδυνα» διαστημικά αντικείμενα.

  Ωστόσο η πιθανότητα πρόσκρουσης έχει αποκλειστεί για τους επόμενους αιώνες.

  Ο πλανήτης θα μπορούσε πάντως να απειληθεί στο μέλλον από αστεροειδείς. Σε μια πρόβα για περίπτωση ανάγκης, η NASA εκτόξευσε πέρυσι την αποστολή DART, η οποία θα χρησιμοποιήσει ένα μεταλλικό βλήμα προκειμένου να εκτρέψει από την πορεία του έναν μικρό αστεροειδή που κινείται σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ