Πέμπτη 25.07.2024
More

  Ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης σάρωσε τον ουρανό στα νότια της Νορβηγίας

  Ένα τμήμα του ενδέχεται να κατέληξε σε δασώδη περιοχή

  Ένας «ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης» πέρασε πάνω από τον ουρανό της νότιας Νορβηγίας, προκαλώντας αναστάτωση.

  Καθώς το ουράνιο σώμα διέσχιζε την γήινη ατμόσφαιρα, ένα μικρό τμήμα του ενδέχεται να κατέληξε στη Γη, πιθανόν σε κοντινή απόσταση από το Όσλο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε για τραυματίες αλλά ούτε και για ζημιές.

  Οι αναφορές ντόπιων που είδαν το φαινόμενο, ξεκίνησαν στη μία το πρωί τοπική ώρα, ενώ σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται τουλάχιστον μία λάμψη πάνω από μία μαρίνα σκαφών στο Χόλμεστραντ, νότια του Όσλο. Το Δίκτυο Μετεωριτών της Νορβηγίας αναλύει σήμερα το επίμαχο βίντεο σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, προκειμένου να υπολογίσει την προέλευση και την κατεύθυνση του μετεωρίτη.

  Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο μετεωρίτης ενδέχεται να κατέληξε στη Φινεμάρκα, μια μεγάλη δασώδη περιοχή, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά του Όσλο.  «Ήταν τρελό», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ένα μέλος του δικτύου, ο Μόρτεν Μπίλετ, που είδε και άκουσε τον μετεωρίτη.

  Ο μετεωρίτης ταξίδευε με ταχύτητα 15-20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και φώτισε τον νυχτερινό ουρανό για περίπου 5-6 δευτερόλεπτα, περιέγραψε ο Μπίλετ. «Αυτό που είδαμε χθες το βράδυ ήταν ένας μεγάλος μετεωρίτης που πιθανόν ταξίδευε μεταξύ του Άρη και του Δία, που είναι ζώνη των αστεροειδών. Όταν κινείται με μεγάλη ταχύτητα, προκαλεί βοή, λάμψη και μεγάλο ενθουσιασμό σε εμάς τους ειδικούς, και ίσως φόβο σε άλλους», πρόσθεσε.

  Το φαινόμενο δεν προκάλεσε ιδιαίτερη αγωνία στους ντόπιους, παρατηρεί ο Μπίλετ, που θυμάται ότι το 2013, ένας μετεωρίτης είχε περάσει με ταχύτητα πάνω από τη Ρωσία και εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους εκείνης της περιοχής.

   

  Με πληροφορίες από Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ