Τρίτη 28.05.2024
More

  Αυτές είναι οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου

  Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και ποια είναι στην κορυφή της λίστας;

  Σύμφωνα με τον ετήσιο «δείκτη δυστυχίας», ο οποίος κατατάσσει σχεδόν 160 χώρες με βάση παράγοντες όπως τα ποσοστά ανεργίας, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού, αυτές είναι οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου. Από τον κατάλογο που δημοσίευσε και φέτος ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Steve Hanke, φαίνεται πως η ανέχεια, πληθωρισμός αλλά και οι πολεμικές συρράξεις είναι καθοριστικές για την τοποθέτηση των κρατών στη συγκεκριμένη λίστα.

  Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για το 2022 η Ζιμπάμπουε. Το αφρικανικό έθνος, όπου ζουν περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι, κατατάσσεται πλέον μεταξύ των πέντε πιο ζοφερών εθνών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ο καθηγητής στοχοποίησε για την τεράστια δυστυχία της Ζιμπάμπουε το κυρίαρχο πολιτικό κόμμα της χώρας ZANU-PF και τις πολιτικές που εφαρμόζει.

  Τη πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Βενεζουέλα, Συρία, Λίβανος, Σουδάν, Αργεντινή, Υεμένη, Ουκρανία, Κούβα και Τουρκία, οι οποίες βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξης ως οι πιο δυστυχισμένες χώρες στον κόσμο. Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 134η θέση στον κατάλογο, με την ανεργία να αποτελεί τον κύριο υπεύθυνο για τη δυστυχία. Η Ουκρανία, η οποία σήμερα υπερασπίζεται τα εδάφη της σε έναν βίαιο και αιματηρό πόλεμο που ξεκίνησε από τις εισβολικές ρωσικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ήρθε στην όγδοη θέση, με τον καθηγητή Hanke να επικαλείται την ανεργία, ως τον κύριο λόγο της δυστυχίας.

  Στην τελευταία θέση της λίστας με τις πιο δυστυχισμένες χώρες βρίσκεται η Ελβετία, τα οικονομικά του κράτους και των πολιτών κινούνται σε αυξανόμενους και θετικούς δείκτες.

  Όσον αφορά τη θέση της χώρας μας βρίσκεται πιο κάτω από το μέσον της λίστας, στην 84η θέση. Οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πάνω από αυτή, είναι η Λετονία και η Ουγγαρία. Στην 90ή θέση είναι η Ισπανία, ενώ η Ιταλία δύο θέσεις πιο κάτω της. Αντίθετα, η Γαλλία είναι στη λίστα 117 και η Γερμανία στην 135η θέση.

  Ο υπολογισμός του Hanke είναι μια τροποποιημένη απόδοση του δείκτη δυστυχίας που δημιούργησε ο Arthur Okun, ένας οικονομολόγος που διετέλεσε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Johnson. Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή η υγεία.

  «Η ευτυχία και η δυστυχία ορίζονται μέσα από ένα μεγάλο φάσμα εννοιών», έγραψε ο Hanke και Εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος για να «μετριάσει» κάποιος τη δυστυχία των χωρών είναι η ανάπτυξη της οικονομίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ