Πέμπτη 28.03.2024
More

    Αυτό είναι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό-Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του

    Πώς το αποκτούν οι πολίτες

    Τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού πρότεινε χθες η Κομισιόν.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στις 12 Ιανουαρίου 2021.

    Τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ όπως αποκάλυψε χθες η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου στόχος είναι το πράσινο πιστοποιητικό να είναι έτοιμο έως την 1η Ιουνίου.

    «Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ακολουθούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό δρόμο για ασφαλές και συνεχές άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Το κλειδί για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι η πιστοποίηση – όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τα πιστοποιητικά δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις» τόνισε ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής , Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την παρουσίαση του πιστοποιητικού.

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από την ιστοσελίδα της έδωσε ένα χρηστικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για το πράσινο πιστοποιητικό.

    Η ψηφιακή μορφή του πράσινου πιστοποιητικού

    Η ψηφιακή μορφή του πράσινου πιστοποιητικού

    Η έντυπη έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού:

    Η έντυπη έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού:

    Τι είναι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό;

    Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι η ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο: α) έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, β) έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, γ) ή έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

    Κύρια χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού

    • σε ψηφιακή και/ή έντυπη έκδοση
    • με κωδικό QR
    • δωρεάν
    • στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά
    • ασφαλές και προστατευμένο
    • έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ

      Πώς θα αποκτούν οι πολίτες το πιστοποιητικό;

      Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εκδίδεται από νοσοκομεία, κέντρα εξετάσεων ή υγειονομικές αρχές. Η ψηφιακή έκδοση θα μπορεί να αποθηκευτεί σε κινητή συσκευή. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ζητήσουν έντυπη έκδοση.

    Και οι δύο εκδόσεις θα περιέχουν κωδικό QR με σημαντικές πληροφορίες, καθώς και ψηφιακή σφραγίδα που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

    Πώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία;

    Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα συμβάλει στη συντονισμένη άρση των ισχυόντων περιορισμών.

    Κάθε πολίτης της ΕΕ ή υπήκοος τρίτης χώρας που διαμένει ή κατοικεί νόμιμα στην ΕΕ και είναι κάτοχος ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, όταν ταξιδεύει θα πρέπει να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πολίτες του κράτους μέλους που επισκέπτεται.

    Αν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από τους κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να υποβληθούν σε καραντίνα ή σε διαγνωστική εξέταση, θα πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με αυτή την απόφασή του και να την αιτιολογεί.

    Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό;

    Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση.
    Κατά τον έλεγχο ενός πιστοποιητικού, γίνεται σάρωση του κωδικού QR και επαλήθευση της υπογραφής.

    Όλοι οι φορείς έκδοσης (π.χ. νοσοκομεία, κέντρα εξετάσεων, υγειονομικές αρχές) διαθέτουν το δικό τους κλειδί ψηφιακής υπογραφής. Όλα αυτά αποθηκεύονται σε ασφαλή βάση δεδομένων σε κάθε χώρα.

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην ΕΕ. Τα κωδικοποιημένα προσωπικά δεδομένα που περιέχει το πιστοποιητικό δεν μεταβιβάζονται μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

    Η Επιτροπή θα βοηθήσει επίσης τα κράτη μέλη να αναπτύξουν λογισμικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για τον έλεγχο των κωδικών QR.

    Οι πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της ΕΕ;

    Ναι. Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αναμένεται να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ. Μέσω του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού θα μπορούν επίσης να αποδεικνύονται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που απαιτούνται συχνά βάσει των περιορισμών που εφαρμόζονται για λόγους δημόσιας υγείας.

    Το πιστοποιητικό δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για λόγους δημόσιας υγείας. Αναμένουμε ότι τα κράτη μέλη θα λαμβάνουν υπόψη τους αυτό το αποδεικτικό της υγειονομικής κατάστασης των ατόμων όσον αφορά την COVID-19, ώστε να διευκολυνθούν τα ταξίδια.

    Έχει σημασία ποιο εμβόλιο έχουν κάνει οι πολίτες;

    Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα εκδίδονται για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της COVID-19.

    Όσον αφορά την άρση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία, τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να επεκτείνουν την άρση των περιορισμών και σε ταξιδιώτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί με άλλο εμβόλιο.

    Ποια δεδομένα περιέχει το πιστοποιητικό;

    Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό περιέχει τις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

    Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ