Βήματα προς την κανονικότητα κάνει η Ευρώπη, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς της πανδημίας
Βήματα προς την κανονικότητα κάνει η Ευρώπη, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ τα εμβολιαστικά προγράμματα στις χώρες βελτιώνονται.
Το Bloomberg, σε δημοσίευμά του, ασχολείται με όσα διαδραματίζονται στη δυτική Ευρώπη, η οποία, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «μετά από ένα αργό ξεκίνημα στα προγράμματα εμβολιασμού, αρχίζει να βλέπει πρόοδο στην προστασία του πληθυσμού της έναντι του κορωνοϊού».
«Η Ελλάδα χαλαρώνει τους περιορισμούς»
Ανάμεσα στις αναφορές για Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, το Bloomberg γράφει και για τη χώρα μας, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η Ελλάδα θα χαλαρώσει τους κυριότερους περιορισμούς της -συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας φαγητού σε εξωτερικούς χώρους- στις αρχές Μαΐου, πριν το άνοιγμα της χώρας σε διεθνή ταξίδια στα μέσα του μήνα, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της χώρας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/5 της οικονομίας και περισσότερο από το ¼ των θέσεων εργασίας».
Το Bloomberg αναφέρεται και στο πρόγραμμα «Ελευθερία», γράφοντας: «Για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, η Ελλάδα θα αρχίσει να χορηγεί αχρησιμοποίητες δόσεις του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας 30-39 ετών».
Τι συμβαίνει σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία
Στην Ιταλία, ο ρυθμός μετάδοσης επιβραδύνεται, ενώ ο Ντράγκι χαλαρώνει τα μέτρα, αποκαθιστώντας τα ελεύθερα ταξίδια μεταξύ περιοχών μέτριου κινδύνου, και οι πολίτες μπορούν να πάνε σε «κόκκινες» περιοχές υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Την ίδια ώρα ανοίγει η εστίαση σε υπαίθριους χώρους.
Από την άλλη, στη Γαλλία, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Μαΐου, ωστόσο παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η κατάσταση στη Γερμανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg, παραμένει τεταμένη εξαιτίας του αμφιλεγόμενου νόμου που επιτρέπει αυστηρότερους περιορισμούς σε «κόκκινες» περιοχές. Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί το ποσοστό μετάδοσης να έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε ΜΕΘ συνεχίζει να αυξάνεται.