Παρασκευή 07.05.2021
More

  Τυλίχθηκε στις φλόγες η Βιβλιοθήκη του Κέιπ Τάουν στην οποία φυλάσσονται τα μεγάλα αρχεία του απαρντχάιντ

  Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί τις ειδικές συλλογές του πανεπιστημίου που περιλαμβάνουν πολύτιμο αρχειακό υλικό

  Στις φλόγες παραδόθηκε η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Κέιπ Τάουν που στεγάζει αρχεία κατά του Απαρτχάιντ και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ταινιών της Αφρικής στον κόσμο.

  Οι πυροσβέστες προσπάθησαν, μάταια, να σβήσουν τη φωτιά στη βιβλιοθήκη Jagger, στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, που προκλήθηκε από δασική πυρκαγιά στην περιοχή.

  Η πυρκαγιά κατέστρεψε την αίθουσα ανάγνωσης της Jagger Library του πανεπιστημιακού ιδρύματος, γράφει ο Ujala Satgoor, εκτελεστικός διευθυντής της βιβλιοθήκης UCT, στο Twitter. Περίπου 4.000 φοιτητές  απομακρύνθηκαν από την Πανεπιστημιούπολη.

  Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί τις ειδικές συλλογές του πανεπιστημίου που περιλαμβάνουν πολύτιμο αρχειακό υλικό, όπως τεκμηρίωση κατά του Απαρτχάιντ, χειρόγραφα και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ταινιών της Αφρικής στον κόσμο.

  Ένας σχολιαστής στο Twitter, γράφει ότι «εκτός από τα ανεκτίμητα πρώιμα υλικά, αυτό είναι ένα από τα μεγάλα αποθετήρια αρχείων και εγγράφων αντι-αποικιακών και απελευθερωτικών κινημάτων στη Νότια Αφρική».

  Η χειρότερη στιγμή για τους ανθρώπους του πανεπιστημίου ήταν να παρακολουθούν τη φωτιά από το απέναντι ξενοδοχείο χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι. Ο Satgoor έγραψε ότι «μερικές από τις πολύτιμες συλλογές μας έχουν χαθεί. Ωστόσο, μια πλήρης αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο όταν το κτίριο έχει κηρυχθεί ασφαλές … καθώς κάποιοι από εμάς παρακολουθούσαν, από το χώρο του ξενοδοχείου, με τρόμο και αδυναμία αυτήν την κομψή και ιστορική βιβλιοθήκη να καίγεται, μπορώ να φανταστώ μόνο το σοκ και τον τρόμο που νιώθατε καθώς παρακολουθούσατε τις ειδήσεις και τις φωτογραφίες αυτής της καταστροφής».

  Ο ακτιβιστής και συγγραφέας Patric Tariq Mellet εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το αρχείο του που στεγαζόταν στη βιβλιοθήκη, αριθμώντας 1.500 δημοσιεύσεις που εκτύπωσε στην εξορία με το τυπογραφείο του Liberation Movement. «Πίστευα ότι η Αφρικανική Βιβλιοθήκη Σπουδών [Jagger Library] ήταν ένα από τα πιο ασφαλή αρχειακά ιδρύματα και επίσης προσβάσιμη σε οποιονδήποτε ερευνητή», έγραψε στο facebook.

  Ο Dan Plato, ο δήμαρχος της πόλης του Κέιπ Τάουν, είπε στον Γκάρντιαν ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι έχουν χαθεί λογοτεχνικοί θησαυροί στη βιβλιοθήκη UCT, αλλά μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα σώθηκαν.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ