Πέμπτη 25.07.2024
More

  Χώρες της ΕΕ προμηθεύουν την Ουκρανία με 157 γεννήτριες

  Μετά τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

  Μετά τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να προμηθεύσουν την χώρα με γεννήτριες. «Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές», τονίζει με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΕ ανταποκρινόμενη σε αυτήν την κρίση κινητοποιεί τώρα επείγουσα ενεργειακή βοήθεια που βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Ουκρανία.

  Ειδικότερα, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία και Ολλανδία στέλνουν στην Ουκρανία 157 γεννήτριες.

  Η Ρωσία επιτίθεται συχνά σε γραμμές ηλεκτροδότησης και υποσταθμούς ως μέρος της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας που ξεκίνησε πριν από δύο και πλέον χρόνια.

  Και 10 γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε τις αποστολές των γεννητριών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, μιας πλατφόρμας που συντονίζει και μοιράζεται ενεργειακούς πόρους.

  Για την περαιτέρω ενίσχυση της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, η ΕΕ έχει επίσης αναπτύξει 10 γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης ισχύος (1MW) από τα δικά της στρατηγικά αποθέματα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας – rescEU, αξίας ύψους 3,57 εκατ. ευρώ. Κάθε μία από αυτές τις ισχυρές γεννήτριες 1 MW έχει τη δυνατότητα να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα μεσαίου μεγέθους νοσοκομείο υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

  Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιανς Λέναρτσιτς, δήλωσε: «Το σχέδιο της Ρωσίας να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι δεν θα πετύχει. Η ΕΕ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία. Στέλνουμε μια νέα παρτίδα γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία από τα αποθέματά μας στο rescEU, τα οποία έχουν ήδη αποδειχθεί κρίσιμο εργαλείο για την ανταπόκριση σε επείγουσες ανάγκες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.»

  Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ