Κυριακή 03.07.2022
More

  CNN: Πληροφορίες πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «σε σοβαρό κίνδυνο» έπειτα από επέμβαση

  Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποβλήθηκε σε επέμβαση καρδιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα και Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για πληροφορίες ότι είναι σε «σοβαρό κίνδυνο», αλλά κυβερνητικές πηγές από τη Σεούλ το διαψεύδουν.  

  Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απουσίασε από τη γιορτή που έγινε για την ημέρα γέννησης του παππού του, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, στις 15 Απριλίου, με συνέπεια να ξεκινήσουν εικασίες για την κατάστασή του.

  Η «επέμβαση καρδιάς»

  Η ιστοσελίδα Daily NK της Νότιας Κορέας, την οποία χειρίζονται κατά κύριο λόγο άνθρωποι που έχουν αυτομολήσει από τη Βόρεια Κορέα, έγραψε ότι στις 12 Απριλίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποβλήθηκε σε επέμβαση του καρδιαγγειακού συστήματος σε νοσοκομείο στη Hyangsan.

  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο 36χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας υποβάλλεται σε θεραπεία σε βίλα στην ίδια περιοχή. Δίπλα του παρέμεινε τμήμα της ιατρικής ομάδας, για να επιβλέπει την ανάρρωσή του, ενώ οι υπόλοιποι γιατροί επέστρεψαν στην Πιονγιάνγκ στις 19 Απριλίου, όταν αξιολόγησαν ότι η κατάστασή του βελτιώθηκε. Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές που δεν κατονόμασε, ενώ δεν έχει γίνει κάποια σχετική αναφορά στα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

  Πληροφορίες για «σοβαρό κίνδυνο»

  Αμερικανός αξιωματούχος, με απευθείας γνώση του ζητήματος, δήλωσε στο CNN ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε «σοβαρό κίνδυνο», έπειτα από επέμβαση.

  Δεύτερη πηγή, με γνώση των πληροφοριών είπε στο CNN ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις αναφορές για την υγεία του Κιμ. Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ότι οι ανησυχίες για την υγεία του Κιμ είναι αξιόπιστες, αλλά είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

  Η τελευταία εμφάνιση του Κιμ Γιονγκ Ουν που κατέγραψαν τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας ήταν στις 11 Απριλίου. Στη γιορτή για την ημέρα γέννησης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, την πιο σημαντική για τη Βόρεια Κορέα, δεν έγινε καμία επίσημη αναφορά στις κινήσεις του.

  Πάντως, κάποιοι παρατηρητές υπέθεσαν ότι ο Κιμ περιόρισε τις δημόσιες εμφανίσεις του αυτό τον μήνα, ως μέτρο πρόληψης λόγω του κορωνοϊού, αν και η χώρα επιμένει ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα, κάτι που αμφισβητούν οι ειδικοί.

  Διάψευση από τη Σεούλ

  Πάντως, πηγές από τη Σεούλ διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

  Δύο κυβερνητικές πηγές της Νότιας Κορέας δήλωσαν στο Reuters ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν είναι σοβαρά άρρωστος. Επίσης, χαρακτήρισαν αναληθή τα δημοσιεύματα για την υγεία του.

  Αξιωματούχος της Νότιας Κορέας, γνώστης των ζητημάτων που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, υποβάθμισε το ρεπορτάζ του CNN, δηλώνοντας στο πρακτορείο Yonhap ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κάνει αρκετές δημόσιες εμφανίσεις πρόσφατα και ότι «τίποτα ιδιαίτερο» δεν έδειξε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

  Η προεδρία της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει ασυνήθιστες κινήσεις στη Βόρεια Κορέα, όπως και ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τις φήμες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

  «Δεν έχουμε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει τις φήμες για το ζήτημα υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν που έχουν μεταδώσει κάποια ΜΜΕ. Επίσης, καμία ασυνήθιστη εξέλιξη δεν έχει ανιχνευθεί εντός της Νότιας Κορέας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Νότιας Κορέας.

  «Έχουν υπάρξει αρκετές πρόσφατες φήμες για την υγεία του Κιμ. Αν νοσηλεύθηκε, αυτό θα εξηγούσε την απουσία του από τους σημαντικούς εορτασμούς της 15ης Απριλίου», δήλωσε ο Μπρους Κλίνγκερ, του Heritage Foundation και πρώην νο2 της CIA για ζητήματα της Βόρειας Κορέας. «Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει αρκετές ψευδείς φήμες για τον Κιμ Γιονγκ Ουν ή τον πατέρα του. Θα πρέπει να περιμένουμε», συμπλήρωσε.

   

   

   

  Με πληροφορίες από CNN, Guardian, AFP, Reuters

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ