Σάββατο 20.07.2024
More

  Δεκάδες χιλιάδες drone θα παράγει κάθε μήνα η Ουκρανία

  Το Κίεβο δηλώνει ότι έχει βρει ένα μοντέλο για το πώς μπορεί να παράγει περισσότερα βλήματα ακόμη και υπό συνθήκες βομβαρδισμών

  Η Ουκρανία στοχεύει στην παραγωγή δεκάδων χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κάθε μήνα καθώς προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας παρά την πρόκληση των ρωσικών επιθέσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών.

  Τα drone έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και χρησιμοποιούνται σε τεράστιους αριθμούς και από τις δύο πλευρές για παρακολουθήσεις και επιθέσεις. Το Κίεβο έχει εστιάσει στην αύξηση της παραγωγής, αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κινητήρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

  Ο Ολεξάντρ Καμούσιν, υπουργός αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, μιλώντας στο Βιομηχανικό Φόρουμ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Στοκχόλμη, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό της τρέχουσας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά ανέφερε ότι ο αριθμός φτάνει σε χιλιάδες κάθε μήνα.

  «Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες μηνιαίως. Και αυτό είναι κάτι που αναπτύσσουμε ακόμη πιο γρήγορα και από τα συμβατικά πολεμικά πυρομαχικά και τα πολεμικά όπλα», είπε.

  Η Ουκρανία, που είναι αντιμέτωπη με την εξάντληση των δυτικών αποθηκών όπλων καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, θέλει να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή διαφόρων στρατιωτικών εξοπλισμών και πυρομαχικών προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερές και ταχύτερες προμήθειες. Οι τακτικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων της Ρωσίας σε ολόκληρη τη χώρα αποτελούν μια πρόσθετη πρόκληση για αυτό.

  «Μιλώντας για τα βλήματα, για παράδειγμα, παράγουμε πολύ περισσότερα απ’ ότι όλη την προηγούμενη χρονιά» , δήλωσε ο Καμούσιν.

  «Έχουμε βρει ένα μοντέλο για το πώς μπορεί αυτό να λειτουργεί ακόμη και υπό συνθήκες βομβαρδισμών» προσέθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

  Ουκρανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συνεργασία με δυτικές αμυντικές βιομηχανίες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αναβίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και να δώσουν μια πρόσθετη ώθηση στην οικονομία.

  Ο Καμούσιν είπε ότι πρόσφατα είδε ένα «νέο κύμα ενδιαφέροντος» για τη χώρα του εκ μέρους των δυτικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας. Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι δημιούργησε μια κοινοπραξία με την γερμανική βιομηχανία όπλων Rheinmetall.

  «Πρόκειται για ένα θετικό κύμα, που δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον, και είμαι βέβαιος ότι το ενδιαφέρον αυτό θα μας οδηγήσει σε νέες κοινοπραξίες, νέες εγχώριες μονάδες παραγωγής» δήλωσε ο υπουργός.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ