Τετάρτη 08.12.2021
More

  Διεθνής ανησυχία για υπομετάλλαξη της Δέλτα–Γιατί προβληματίζει τους επιστήμονες η AY.3

  Νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που εμφανίζουν αντοχή στα εμβόλια για την Covid-19 πυροδοτούν συχνά – πυκνά ανησυχίες

  Νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που εμφανίζουν αντοχή στα εμβόλια για την Covid-19 πυροδοτούν συχνά – πυκνά ανησυχίες, αλλά αυτή την περίοδο συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει μια υπομετάλλαξη της Δέλτα που οι επιστήμονες έχουν βαφτίσει AY.3.

  Η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ, μάλιστα στο Μισισιπή ευθύνεται ήδη για το 45% των νέων κρουσμάτων και στο Μισούρι για το 43% σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

  H AΥ.3 έχει φθάσει ήδη και στο Ισραήλ -που εγκαθιστά κέντρα εμβολιασμού και στα σχολεία – αλλά και την Ευρώπη, καθώς έχουν καταγραφεί κρούσματα στη Βρετανία και τη Γερμανία, όπου σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ ευθύνεται για το 3,4% των νέων κρουσμάτων, ενώ γίνεται χαρτογράφηση της αλληλουχίας της νέας αυτής παραλλαγής του κορωνοϊού σε άλλες χώρες, όπως η Αυστρία.

  Τι ακριβώς είναι η ΑΥ.3;

  Η ΑΥ.3 αυτή είναι μία από τις 13 υπομεταλλάξεις της παραλλαγής Δέλτα, που αποδίδονται με το όνομα Δέλτα+ και περιλαμβάνουν μια πρόσθετη μετάλλαξη της πρωτεϊνης-ακίδας, που εντοπίζεται και στις παραλλαγές Βήτα και Γάμμα.

  Κρούσματα παραλλαγών του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των CDC

  Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να πει κανείς πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού, αλλά όπως σημειώνει στο Twitter η μαθηματικός του University College London Κριστίνα Πέιτζελ, «η AY.3 κυριαρχεί στην πραγματικότητας στις ΗΠΑ, αλλά μαζί με την παραλλαγή Δέλτα γι’ αυτό και είναι δύσκολο να πει κανείς αν επιβάλλεται στη Δέλτα ή σε άλλες παραλλαγές που κυριαρχούσαν προηγουμένως».

  Διεθνής ανησυχία

  Έντονη ανησυχία για την ΑΥ.3 δείχνουν αρμόδιο στο Ισραήλ. Ο Άσερ Σάλμον, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Κνεσέτ επεσήμανε σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι η υπομετάλλαξη αυτή του κορωνοϊού «δείχνει πολύ λοιμογόνος, όσον αφορά στα ποσοστά των κρουσμάτων και φαίνεται ότι αναπτύσσει μια σχετική άμυνα κατά των εμβολίων».

  Αλλά και ο Γερμανός, Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και οικονομολόγος Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ υπογράμμισε στο Twitter ότι η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 «δείχνει πιο μεταδοτική κι από την παραλλαγή Δέλτα» κι υπογράμμισε «πόσο σημαντική είναι η ταχεία επιτυχία της εμβολιαστικής εκστραείας, αφού σε κάθε περίπτωση θα ξεφυτρώσουν ακόμη πιο επικίνδυνες παραλλαγές από τη Δέλτα».

  Ωστόσο, πρόσφατη η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σε ενημέρωσή της στις 20 Αυγούστου, τόνισε ότι βάσει των μέχρι εκείνη τη στιγμή στοιχείων της η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού δεν έδειξε να είναι πιο μεταδοτική ούτε να διαπερνά τις άμυνες των εμβολίων.

  Συνοψίζοντας τα έως τώρα δεδομένα για την AY.3 η καθηγήτρια Πέιτζελ σημεώνει ότι «μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα και πιο ανθεκτική, αλλά μπορεί να πρόκειται και για σύμπτωση. Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι είναι πιο επικίνδυνη από την Δέλτα», λέει. Ωστόσο, συνιστά προσοχή: «Επειδή έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό, θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την παραλλαγή αυτή», επισημαίνοντας την ανάγκη να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αφού η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλο πρόβλημα κυρίως για τους ανεμβολίαστους.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ