Βετεράνος στη χειμερινή κολύμβηση, ο Lewis Pugh σχεδιάζει κάθε φορά την επόμενη ακραία κολυμβητική του πρόκληση αφού περάσει αρκετός χρόνος από την τελευταία. Φορώντας μόνο το σκουφάκι, τα γυαλιά και το μαγιό του, επιχειρεί κάθε φορά να επιστήσει την προσοχή των ηγετών του κόσμου στις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής εδώ και 35 χρόνια. Στα 53 του χρόνια, ο Lewis Pugh αναζητά κάθε φορά την επόμενη ακραία πρόκληση. Έχει φτάσει σε σημείο να κινδυνεύσει να πεθάνει. Αυτό όμως δεν τον πτοεί. Στο Βόρειο Πόλο, όπου κολύμπησε, το νερό ήταν τόσο κρύο στους -1,7 βαθμούς Κελσίου, που πονούσε για τέσσερις μήνες μετά. Και ενώ πολλοί έχουν διασχίσει κολυμπώντας τη Μάγχη, ο Lewis Pugh έχει κολυμπήσει στο μήκος της. 348 μίλια σε 49 ημέρες το 2018.
Επιμένει πως τα επιτεύγματά του είναι απλώς μιας μορφής clickbait. Η πραγματική του δουλειά δεν γίνεται στο νερό, αλλά στην Downing Street, το Κρεμλίνο. Εκεί που προσπαθεί να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι πρέπει να σταματήσουμε την υποβάθμιση του πλανήτη. Ιδίως των ωκεανών μας, προτού να είναι πολύ αργά. Ο Lewis Pugh δεν θεωρεί τον εαυτό του τόσο κολυμβητή, αλλά «παραμυθά». Και το αιτιολογεί. «Οι άνθρωποι δεν συγκινούνται ποτέ από τους αριθμούς. Δεν συγκινούνται από τα δεδομένα. Συγκινούνται από τις ιστορίες. Έτσι συνδεόμαστε. Λέγοντας ιστορίες» θα πει στην Telegraph.
Η εύρεση βέβαια συναρπαστικών ιστοριών γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Όσο έμπειρος όμως και να είναι, τόσο πιο δύσκολο γίνεται το εγχείρημά του. Κάθε νέα προσπάθειά του να κολυμπήσει σε παγωμένα νερά είναι και μια μνημειώδης πνευματική προσπάθεια. «Πρέπει να ξεχάσω τον πόνο στα χέρια μου στον Βόρειο Πόλο. Να ξεχάσων τα άγχη καθώς κολυμπούσα κάτω από το στρώμα πάγου στην Ανταρκτική. Πρέπει πραγματικά να έχεις έναν καλό λόγο για να επιστρέψεις. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να εξαπατήσεις τον εαυτό σου».
Ήταν στα 17 του χρόνια όταν έκανε πραγματικότητα την πρώτη του σοβαρή κολυμβητική προσπάθεια. Ήταν τόσο υπερήφανος για αυτό που έγινε ναυαγοσώστης. Μετά βίας τα κατάφερε, όπως αποκαλύπτει, καθώς κρύωνε πάρα πολύ. «Το Cape Town έχει όλα όσα χρειάζεται για να γίνεις κολυμβητής αντοχής. Έχεις ζεστά νερά από τη μία πλευρά και κρύα νερά από την άλλη». Ζούσε εκεί με τη σύζυγό του Antoinette μέχρι να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι για αυτό. Ο πιο βασικός όταν η μητέρα του πέθανε από Covid κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Φέρνοντας την παγκόσμια αλλαγή
Δεν ήταν πάντα στα σχέδιά του να επιφέρει την παγκόσμια αλλαγή. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος για μια περίπου δεκαετία. Ανακάλυψε νωρίς ότι είχε την ικανότητα για ακραίες αντοχές. Είχε κάτι το ξεχωριστό. Η θερμοκρασία του σώματός του ανέβαινε στους 38,4 βαθμούς Κελσίου, σαν να κάνει ήπιο δηλαδή πυρετό, πριν από την είσοδό του στο νερό. Είναι αυτό ακριβώς που του επιτρέπει να επιβιώνει σε θερμοκρασίες νερού που θα σκότωναν τους περισσότερους ανθρώπους μέσα σε 30 λεπτά.
«Μιλάνε για προληπτική θερμογέννηση, την ικανότητα παραγωγής θερμότητας πριν από ένα γεγονός» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ήταν το 2007 που διέσχισε κολυμπώντας απόσταση ενός χιλιομέτρου στον Βόρειο Πόλο. Το κατάφερε σε λιγότερο από 19 λεπτά. Είναι μεγάλος υποστηρικτής του κινήματος της «άγριας» κολύμβησης. Έχει βρει όμως και την τέλεια θερμοκρασία. «Είναι οι 17 βαθμοί Κελσίου. Όχι 16. Όχι 18. 17 βαθμοί Κελσίου», υπογραμμίζει. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνει στις ακραίες του προσπάθειες και σε αυτό. «Όταν κολυμπήσεις σε νερά κάτω των 2 βαθμών Κελσίου, βρίσκεσαι σε μια ζώνη θανάτου. «Όποιος μου λέει ότι του αρέσει πολύ το κρύο, δεν έχει κρυώσει πραγματικά» σημειώνει ο Lewis Pugh.
«Θέλω να κολυμπάω μέχρι να πεθάνω»
Είναι πολλοί άνθρωποι στην ομάδα του και δεν θέλουν να πάρουν μέρος σε κάτι που, όπως αναφέρει, αποτελεί αποστολή αυτοκτονίας. «Κάνω αυτά τα πράγματα επειδή εκτιμώ και αγαπώ τη ζωή. Δεν θέλω να πεθάνω. Θέλω να κολυμπάω μέχρι την τελευταία ημέρας της ζωής μου», σημειώνει ο Lewis Pugh. Ήταν πριν από λίγο καιρό που ο Lewis Pugh επέστρεψε από την Ερυθρά Θάλασσα. Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τη διέσχισε κολυμπώντας τον Οκτώβριο, καλύπτοντας 76 μίλια σε δύο εβδομάδες.
Οι περιπέτειές του στο νερό γίνονται για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτή τη στιγμή, όπως υπογραμμίζει ο Lewis Pugh, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους στον κόσμο. «Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό». Κολυμπά εδώ και 35 χρόνια και θέλει να συνεχίσει για άλλα 35. Δεν αποκαλύπτει τις νέες περιπέτειές του. Θα αναζητήσει στον Άτλαντα την επόμενη περιοχή που θα γράψει την επόμενη ιστορία του. Αν δεν αντέχεις το παγωμένο νερό, μπορείς απλά να θαυμάσεις την ικανότητα του Lewis Pugh να κολυμπά σε παγωμένα νερά.