Σάββατο 20.04.2024
More

    ECDC: Έως τον Αύγουστο το 90% των κρουσμάτων στην ΕΕ θα είναι της μετάλλαξης Δέλτα

    Μία δόση εμβολίου μπορεί να μην αρκεί

    Η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία αρχικά είχε εντοπισθεί στην Ινδία, εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη, απειλώντας την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εκτιμά πως, έως τις αρχές Αυγούστου, τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης θα αποτελούν το 70% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη και, έως το τέλος Αυγούστου, θα έχουν σκαρφαλώσει στο 90%.

    Μία δόση εμβολίου δεν είναι αρκετή

    «Δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Δρ Αντρέα Άμον.

    «Είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω παραλλαγή θα κυκλοφορεί εκτεταμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των νέων που δεν περιλαμβάνονται στον εμβολιασμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».

    Από την άλλη, όπως είπε, «τα καλά νέα» είναι ότι η χορήγηση δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα σημερινά εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα και των συνεπειών της. «Όμως περίπου το 30% των ατόμων άνω των 80 ετών και περίπου το 40% εκείνων άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα με κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό».

    Γι’ αυτό, η Δρ. Άμον κάλεσε τις υγειονομικές αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.

    Σύμφωνα με δεδομένα από το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας, η πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 είναι γενικά λιγότερο αποτελεσματική στην μετάλλαξη Δέλτα, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Δύο δόσεις αυξάνουν την προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο συμπτωματικής μόλυνσης από το 33% στο 81%.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 46% έχει εμβολιαστεί πλήρως αλλά τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη κυμαίνονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 20% και 30%.

    Σύμφωνα με το ECDC η παραλλαγή Δέλτα είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα («βρετανική») και φαίνεται που συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.

    Η μετάλλαξη Δέλτα  που «σάρωσε» το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει κυρίαρχη στην Πορτογαλία και εντοπίζεται σε συρροές σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, εξωθώντας Ευρωπαίους αξιωματούχους υγείας να προειδοποιήσουν πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να επιβραδυνθεί η διασπορά του.

    Αν και το νέο στέλεχος, που ξεπήδησε από την Ινδία, προς το παρόν αντιστοιχεί σε ένα κλάσμα των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού στο εσωτερικό της Ευρώπης, η μετάλλαξη κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που βασίστηκε στη βάση Gisaid για τα παγκόσμια γονιδιακά δεδομένα του ιού.

    Η μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται για το 96% των (σ.σ νέων) μολύνσεων Covid-19 στη Πορτογαλία, για το 20% σην Ιταλία και το 16% στο Βέλγιο. «Οι λίγες αλλά αυξανόμενες περιπτώσεις εγείρουν ανησυχίες πως το στέλεχος Δέλτα θα μπορούσε να «παγώσει» την πρόοδο που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους δύο μήνες, η οποία μείωσε τον ρυθμό νέων μολύνσεων και θανάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από το περσινό φθινόπωρο», σχολιάζουν οι FT.

    «Είμαστε στην διαδικασία ισοπέδωσης του ιού και της πανδημίας και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψουμε στην μετάλλαξη Δέλτα να πάρει το πάνω χέρι», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός υγείας, Olivier Véran, την περασμένη Τρίτη, λέγοντας πως περίπου το 2% με 4%% των δειγμάτων που αναλύονται στη χώρα του, ανήκουν σε αυτό το στέλεχος.

    «Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμα είναι σε χαμηλά επίπεδα αλλά η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο προ ολίγων εβδομάδων» πρόσθεσε, την ώρα που η ανάλυση των FT αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το πραγματικό ποσοστό να είναι ίσως υψηλότερο.

    Θέλοντας να πάρουν μία γεύση από το τι ενδέχεται να επακολουθήσει, επιστήμονες στην ευρωπαϊκή ήπειρο στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού τριπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα και η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται πίσω από το 98% των νέων μολύνσεων.

    Μετά τα επίσημα δεδομένα που έδειξαν πως ο κίνδυνος νοσηλείας σε νοσοκομείο αυξάνεται κατά 2,2 φορές με την συγκεκριμένη μετάλλαξη (σε σύγκριση με το στέλεχος Άλφα), η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει για έναν ολόκληρο μήνα την άρση των τελευταίων περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ