Τρίτη 28.05.2024
More

  Εμβόλιο: Αίτημα για βρέφη και νήπια κατέθεσε η Moderna στις ΗΠΑ

  Μέχρι σήμερα το εμβόλιο της εταιρείας έχει εγκριθεί για τις ηλικίες 6 ετών και άνω.

  Την κατεπείγουσα έγκριση του παιδιατρικού εμβολίου της κατά της Covid-19 για παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών ζητά η Moderna από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

  Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι δύο δόσεις του εμβολίου προσφέρουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 38% στην πρόληψη της λοίμωξης από Όμικρον σε παιδιά 2-5 ετών και 44% σε παιδιά 6 μηνών έως 2 ετών.

  Μέχρι σήμερα το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί για τις ηλικίες 6 ετών και άνω, ενώ το αντίστοιχο παιδιατρικό εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 5 ετών και άνω.

  Για «ανάγκη που δεν έχει καλυφθεί» έκανε λόγο μιλώντας στο Reuters ο ιατρικός διευθυντής της Moderna Πολ Μπάρτον.

  «Δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο, άλλη θεραπεία, που μπορούν να έχουν τα παιδιά» είπε. Εφόσον δώσει το πράσινο φως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, «πιστεύω ότι άποψη δημόσιας υγεία, η διάθεσή του σε αυτά τα παιδιά το ταχύτερο δυνατό είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει» δήλωσε.

  Το αίτημα της Moderna έρχεαι λίγες ημέρες αφότου η αμερικανική εταιρεία γνωστοποίησε ότι μια νέα βερσιόν του εμβολίου της για ενήλικες προσφέρει καλύτερη προστασία από την παραλλαγή Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο.

  Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ένα από τα τρία που δοκιμάζει η Moderna για το φθινόπωρο, όταν τα κρούσματα κοροναϊού θα αρχίσουν πιθανότατα να αυξάνονται.

  Η εταιρεία διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα ζητήσει άμεσα την έγκριση του νέου εμβολίου, καθώς περιμένει τα αποτελέσματα των δοκιμών σε άλλες βερσιόν της ενισχυτικής δόσης.

  Παρόλο που δεν έχει λάβει το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, η Modena έχει ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτου διδύναμου εμβολίου «προκειμένου να είναι έτοιμη για την άνοιξη» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

  Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα έγκρισης για τρίτη δόση εμβολίου Covid-19 σε παιδιά 5-11 ετών, επικαλούμενη αποτελέσματα κλινικής δοκιμής που δείχνουν αύξηση των επιπέδων προστασίας.

  Μεγαλύτερος κίνδυνος νοσηλείας για τα ανεμβολίαστα παιδιά

  Σε μια άλλη εξέλιξη, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρουσίασαν μελέτη που δείχνει ότι τα παιδιά 5-11 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας σε περίπτωση που προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον.

  Για κάθε 100.000 ανεμβολίαστα παιδιά, τα 19,1 χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω κοροναϊού το διάστημα. Μεταξύ των εμβολιασμένων, μόνο 9,2 νοσηλεύτηκαν με Covid-19, αναφέρουν οι ερευνητές των CDC.

  Από τα 397 παιδιά της μελέτης, τα οποία νοσηλεύτηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, το 87% ήταν ανεμβολίαστο, ένα στα τρία δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και τα τρία τέταρτα νοσηλεύτηκαν κυρίως λόγω κοροναϊού αντί για άλλους λόγους. Το 19% χρειάστηκε νοσηλεία στην εντατική.

  Τα CDC επισήμαναν ότι η Όμικρον δείχνε να προκαλεί πιο ήπια νόσο στα παιδιά σε σχέση με τη Δέλτα, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες, ωστόσο η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σημαίνει αυξημένες νοσηλείες.

  Μέχρι σήμερα, το 28% των παιδιών 5-11 ετών στις ΗΠΑ, περίπου 8 εκατομμύρια, έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία των CDC.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ