Πέμπτη 13.06.2024
More

  ΕΟΠΥΥ–Φάρμακα: Εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023

  Με εντατικούς ρυθμούς εξακολουθεί να εργάζεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να εξασφαλίζει τιμές αποζημίωσης θεραπειών 

  Χάρη σε εντατικές προσπάθειες έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαπραγματεύσεις, με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, τόσο για νέα όσο και για προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη.

  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νέα προϊόντα να αποζημιώνονται ταχύτερα αλλά και να βελτιώνονται τα οικονομικά του Οργανισμού

  Με εντατικούς ρυθμούς εξακολουθεί να εργάζεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να εξασφαλίζει τιμές αποζημίωσης θεραπειών ώστε ο κάθε πολίτης να λαμβάνει την θεραπεία  του. Ήδη για το 2023 έχουν θεσπιστεί κλειστοί προϋπολογισμοί φαρμάκων της τάξης των 884 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία, το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 922 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται σημαντικές θεραπείες χωρίς να επιβαρύνεται ο ασθενής.

  Να αναφέρουμε ακόμη, ότι όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Τετάρτη 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Κωνσταντίνας Γκογκοζώτου και εκπροσώπων του Συνδέσμου.

  Κατά τη συζήτηση, όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ, υπήρξε κοινή διαπίστωση πως χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Επιτροπής έχουν ολοκληρωθεί πολλές διαπραγματεύσεις, με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, τόσο για νέα όσο και για προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νέα προϊόντα να αποζημιώνονται ταχύτερα αλλά και να βελτιώνονται τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ χάρη στις πρόσθετες εκπτώσεις που διασφαλίζονται και στη σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών, ενώ παράλληλα, η Πολιτεία, επί του παρόντος τουλάχιστον, φαίνεται, χάρη στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να πετυχαίνει το στόχο μείωσης του clawback σε σχέση με το 2020. Έγινε σαφές από την πλευρά του ΣΦΕΕ ότι η συνεχής πίεση εξαιτίας των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην χώρα μας κατά 35%, όπως καταδεικνύει έρευνα της EFPIA.

  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν ακόμη τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως η έγκαιρη παροχή αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων στους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), με επίσημο τρόπο, ώστε να προετοιμάσουν τις οικονομικές προτάσεις τους, αλλά και η καλύτερη αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι όροι που εντάσσονται σε αυτό, πέραν των οικονομικών. Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι «είναι εμφανές ότι υπάρχουν νομικά κενά που δημιουργούν καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, αλλά και εντάσεις, ενώ επίσης είναι σαφές ότι είναι θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας».

  Κλείνοντας την ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: :Η σωστή αξιολόγηση και αναγνώριση της καινοτομίας από την Επιτροπή, σε συνδυασμό με την βελτίωση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία θα ωφελήσουν τον ασθενή, αλλά και το σύστημα υγείας γενικότερα. Μετά την πρόσφατη τροπολογία του ΥΥ μάλιστα, για τον συνυπολογισμό των κονδυλίων του RRF στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά το τρέχον αλλά και τα επόμενα δύο έτη, είναι σίγουρα ευκαιρία να μετριαστεί και η αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται οι ΚΑΚ κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ