Παρασκευή 22.11.2024
More

    Επιστήμονες ανακάλυψαν ιούς βαμπίρ που επιτίθενται σε άλλους ιούς

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ παρατήρησαν για πρώτη φορά ιούς βαμπίρ – παθογόνους οργανισμούς που προσκολλώνται σε άλλους ιούς προκειμένου να πολλαπλασιαστούν. Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και δεκαετίες, ότι θεωρητικά, ορισμένοι ιοί κυνηγούν άλλους ιούς, σε αντίθεση με τους περισσότερους που αυτοαναπαράγονται.

    Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ παρακολούθησε για πρώτη φορά αυτή τη διαδικασία που περιλαμβάνει έναν «δορυφορικό» και έναν «βοηθητικό» ιό. Ο δορυφόρος είναι το μολυσματικό σκέλος που βασίζεται στον βοηθό για υποστήριξη κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

    Η ομάδα μελέτησε ένα δείγμα δορυφορικού βακτηριοφάγου (ένας ιός που μολύνει βακτηριακά κύτταρα), συμπεριλαμβανομένου ενός είδους βακτηρίου Streptomyces (βοηθός) που βρίσκεται στο έδαφος. Ωστόσο, ο βακτηριοφάγος συνήθως διαθέτει ένα γονίδιο για την ενσωμάτωση και δεν προσκολλάται απευθείας στον βοηθό του.

    Ο δορυφόρος, ο οποίος ονομάστηκε MiniFlayer είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση δορυφόρου που δε διαθέτει γονίδιο ενσωμάτωσης. Επειδή δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA του κυττάρου ξενιστή, πρέπει να βρίσκεται κοντά στον βοηθό του -που ονομάζεται MindFlayer– κάθε φορά που εισέρχεται σε ένα κύτταρο ξενιστή, για να επιβιώσει. Ένα πείραμα έδειξε ότι το 80% (40 στους 50) των βοηθών είχαν έναν δορυφόρο στο «λαιμό» τους.

    Περισσότερες παρατηρήσεις έδειξαν πως ο MindFlayer και ο MiniFlayer συν-εξελίσσονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    «Αυτός ο δορυφόρος συντονίζεται και βελτιστοποιεί το γονιδίωμά του ώστε να συνδέεται με τον βοηθό για τουλάχιστον 100 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Ιβάν Έριλ, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

    Ο Έλια Μασκόλο, μεταπτυχιακός φοιτητής στην ερευνητική ομάδα του Έριλ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», ανέλυσε τα γονιδιώματα του δορυφόρου, του βοηθού και του ξενιστή, και ανακάλυψε περαιτέρω ενδείξεις για αυτή την πρωτόγνωρη σχέση των ιών. Οι περισσότεροι δορυφορικοί ιοί διαθέτουν ένα γονίδιο που τους επιτρέπει να ενσωματώνονται στο γενετικό υλικό του κυττάρου-ξενιστή αφού εισέλθουν στο κύτταρο. Αυτό επιτρέπει στον δορυφόρο να αναπαράγεται κάθε φορά που εισέρχεται στο κύτταρο ένας βοηθός. Το κύτταρο-ξενιστής αντιγράφει επίσης το DNA του δορυφόρου και το δικό του όταν διαιρείται.

     

    ΠΗΓΗ: Daily Mail

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ