Πέμπτη 22.04.2021
More

  Έξαρση ημερήσιων κρουσμάτων σε χώρες της Ευρώπης

  Αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε νέα αύξηση ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, με 307.930 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μέσα το τελευταίο 24ωρο.

  Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ινδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Βραζιλία, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο διεθνής οργανισμός Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 5.537 για να ανέλθουν συνολικά σε 917.417.

  Η Ινδία ανακοίνωσε 94.372 νέα κρούσματα, οι ΗΠΑ 45.523 νέες λοιμώξεις και η Βραζιλία 43.718. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ινδία ανακοίνωσαν χωριστά ότι οι νέοι θάνατοι στα εδάφη τους ξεπέρασαν τους 1.000. Η Βραζιλία ανακοίνωσε 874 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

  Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί πριν λίγες ημέρες, στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει 306.857 νέα κρούσματα.

  Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού την άνοιξη. Τώρα, στην αρχή του φθινοπώρου, σημειώνεται και πάλι έξαρση. Τι συμβαίνει σε αυτές τις τρεις χώρες;

  Οι γαλλικές αρχές έχουν αυξήσει μαζικά τον αριθμό των τεστ. Σε σύγκριση με την άνοιξη είναι εικοσαπλάσια. Στα τέλη Μαΐου ήταν 40.000 άτομα την εβδομάδα ενώ τώρα ήταν πάνω από 850.000 την εβδομάδα από 24 Αυγούστου έως 30 Αυγούστου.

  Ισπανία

  Την άνοιξη η Ισπανία ήταν μια από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού. Μετά την εξομάλυνση της κατάστασης στις αρχές του καλοκαιριού, ειδικοί και πολιτικοί εκπέμπουν και πάλι σήμα κινδύνου. Η γερμανική κυβέρνηση έχει εκδώσει εν τω μεταξύ ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρη τη χώρα. Η κατάσταση όμως στην πρωτεύουσα είναι πολύ σοβαρή. Υπάρχουν κατά μέσο όρο 500 μολυσμένα άτομα ανά 100.000 κατοίκους – ποσοστό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

  Γαλλία

  Όπως και στη Γαλλία, οι αρχές στην Ισπανία καταγράφουν κυρίως νέους που έχουν μολυνθεί, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην είναι ακόμη υπερφορτωμένα. Η ισπανική κυβέρνηση επιβάλλει εν τω μεταξύ πιο αυστηρούς κανόνες. Στη Μαδρίτη, η περιφερειακή κυβέρνηση επιτρέπει μόνο σε μικρές ομάδες μέχρι δέκα ατόμων, φίλων ή συγγενών να συναντηθούν.

  Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων και στην Ιταλία

  Ο πιο διάσημος ασθενής με κορωνοϊό στη χώρα ονομάζεται Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας μίλησε για πρώτη φορά μετά τη μόλυνσή του και χαρακτήρισε την ασθένεια «κόλαση».

  Και στην Ιταλία πάντως οι αρχές ανησυχούν για τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων. Με περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις, καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων λοιμώξεων ημερησίως από τις αρχές Μαΐου. Όπως και στη Γαλλία και την Ισπανία, είναι κυρίως νέοι που έχουν μολυνθεί. Οι ειδικοί το αποδίδουν σε οικογενειακές γιορτές το καλοκαίρι, αλλά και στα μπάνια στις παραλίες και τα πάρτι. Στην κορυφή του πρώτου κύματος στα τέλη Μαρτίου, ενώ η μέση ηλικία όσων μολύνθηκαν ήταν 63 έτη, στα τέλη Αυγούστου μειώθηκε στα 32 έτη.

  Εν τω μεταξύ, είναι μεγάλη η πίεση στους πολιτικούς να αναθεωρήσουν τους κανόνες που αφορούν την καραντίνα. Στην Γαλλία θα αποφασιστεί σύντομα εάν η καραντίνα μπορεί να μειωθεί από 14 σε 7 ημέρες, ενώ παρόμοια συζήτηση ξεκίνησε και στην Ιταλία.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ