Παρασκευή 14.06.2024
More

  Έξαρση λοιμώξεων E. coli στη Βρετανία μάλλον από τρόφιμο

  Ποια τα συμπτώματα

  Περίπου 113 άνθρωποι έχουν νοσήσει από E. coli τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία και οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανότατα συνδέεται με ένα τρόφιμο που διανέμεται σε εθνικό επίπεδο.

  Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέφερε ότι η εξέταση των δειγμάτων δείχνει ότι όλα τα κρούσματα από τις 25 Μαΐου αποτελούν «μέρος μιας ενιαίας επιδημίας». Με βάση την ευρεία γεωγραφική εξάπλωση, είναι πιθανό να πρόκειται για μολυσμένη παρτίδα προϊόντος που οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Τον Δεκέμβριο, ένα άτομο στη Σκωτία πέθανε από E. coli που συνδέεται με τυρί.

  Η πηγή αυτής της επιδημίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να τη συνδέουν με ανοιχτές φάρμες, πόσιμο νερό ή κολύμπι σε μολυσμένες θάλασσες, λίμνες ή ποτάμια, λένε οι αξιωματούχοι που τη διερευνούν. Ο αριθμός των προσβεβλημένων αναμένεται να αυξηθεί καθώς εξετάζονται περισσότερα δείγματα από ασθενείς.

  Μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει:

  • 81 κρούσματα στην Αγγλία
  • 18 κρούσματα στην Ουαλία
  • 13 κρούσματα στη Σκωτία
  • 1 κρούσμα στη Βόρεια Ιρλανδία

  Ο νεότερος που έχει νοσήσει είναι ηλικίας δύο ετών και ο γηραιότερος 79 ετών, ενώ για κάποιους νοσούντες κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο.

  E. coli: Ποια τα συμπτώματα

  Το βακτήριο E. coli που ανήκει στα εντεροβακτήρια ζει φυσιολογικά στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα, χωρίς συνήθως να προκαλεί επιπλοκές. Ο άνθρωπος μολύνεται από το βακτήριο κυρίως μέσω κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού.

  Τα περισσότερα στελέχη του E. coli είναι ακίνδυνα, υπάρχουν όμως και κάποια στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα όπως ισχυρές κράμπες στην κοιλιά, διάρροια (κάποιες φορές με αίμα) και εμέτους – σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές όπως η οργανική ανεπάρκεια και να επέλθει ακόμη και θάνατος.

  Ιδιαίτερα ευάλωτοι απέναντι στα επικίνδυνα στελέχη του βακτηρίου είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

  E. coli: Τρόποι πρόληψης

  Η λοίμωξη από E. coli πολλές φορές συνδέεται μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή την κατάποση μολυσμένου νερού. Για τον λόγο αυτό, οι υγειονομικές αρχές συστήνουν τα εξης:

  • Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και ζεστό νερό και η χρήση απολυμαντικών για τον καθαρισμό των επιφανειών θα βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση των λοιμώξεων.
  • Εάν είστε αδιάθετοι με διάρροια και εμετό, δεν πρέπει να ετοιμάζετε φαγητό για άλλους και να αποφεύγετε να επισκέπτεστε άτομα σε νοσοκομεία ή οίκους ευγηρίας για να αποφύγετε τη μετάδοση της λοίμωξης σε αυτά τα περιβάλλοντα.
  • Μην επιστρέψετε στην εργασία, το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό πριν περάσουν 48 ώρες από τη διακοπή των συμπτωμάτων σας”.
  • Τα τζελ χεριών με βάση το αλκοόλ δεν θα σταματήσουν το E. coli.

  Με πληροφορίες από BBC

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ