Δευτέρα 27.06.2022
More

  Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 100 ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 12 χώρες

  «Είναι ένας ιός που καταλαβαίνουμε, έχουμε εμβόλια και θεραπείες εναντίον του»

  Μέχρι το Σάββατο, 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων ήταν υπό έρευνα σε 12 χώρες, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε δελτίο τύπου.

  Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

  «Η κατάσταση είναι εν εξελίξει και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες», ανέφερε το δελτίο τύπου του Οργανισμού.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου σχετικά με τη διαχείριση του κορωνοϊού, καθηγητής Ασίς Τζα ανέφερε ότι δε θα εκπλαγεί αν οι ΗΠΑ εντοπίσουν «λίγα ακόμη» κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων τις επόμενες ημέρες. «Όμως αισθάνομαι ότι αυτός είναι ένας ιός που καταλαβαίνουμε, έχουμε εμβόλια και θεραπείες εναντίον του, ενώ μεταδίδεται πολύ διαφορετικά από τον SARS-CoV-2», σημείωσε ο ειδικός.

  «Δεν είναι τόσο μεταδοτικό όσο ο κορωνοϊός. Επομένως, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε», είπε ο Τζα. «Αλλά θα το παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά και θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αποτρέπουμε περαιτέρω εξάπλωση και να φροντίζουμε τους ανθρώπους που μολύνονται».

  Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν αναφέρει ότι απαιτείται στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο προκειμένου να υπάρξει μετάδοση της εν λόγω ευλογιάς.

  Η μόλυνση μπορεί να αναπτυχθεί μετά από έκθεση σε «σκισμένο δέρμα, βλεννογόνους, σταγονίδια του αναπνευστικού, μολυσμένα σωματικά υγρά ή ακόμα και επαφή με μολυσμένο λινό», σύμφωνα με τον Νάιλ Μάμπορ, πρόεδρο του τμήματος ανοσοπαθολογίας στην κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

   

   

  Με πληροφορίες από CNN

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ