Παρασκευή 23.04.2021
More

  Ευρωπαϊκή μελέτη αμφισβητεί την ανοσία της αγέλης

  Η πρώτη τόσο μεγάλη μελέτη για την ανοσία της αγέλης στον κορωνοϊό είναι αποκαλυπτική 

  Μια ισπανική μελέτη αμφισβητεί την πολυσυζητημένη ανοσία της αγέλης ως τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνoϊού.

  Όπως μεταδίδει το BBC, η μελέτη η οποία διεξήχθη σε 60.000 άτομα εκτιμά ότι περίπου το 5% του ισπανικού πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα, ανέφερε το ιατρικό περιοδικό Lancet. Η μελέτη θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη του είδους της για τον κορωνoϊό στην Ευρώπη. Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν αρκετά άτομα μολυνθούν από έναν ιό για να σταματήσουν την εξάπλωσή του. Περίπου το 70% έως το 90% του πληθυσμού πρέπει να είναι άνοσο για την προστασία των μη μολυσμένων.

  Ο επιπολασμός των αντισωμάτων Covid-19 ήταν κάτω του 3% σε παράκτιες περιοχές, αλλά υψηλότερος σε περιοχές της Ισπανίας με εκτεταμένη εξάπλωση, ανέφερε η έκθεση. «Η μεγάλης κλίμακας μελέτη της Ισπανίας για τον κορωνoϊό δείχνει ότι μόλις το 5% του πληθυσμού της έχει αναπτύξει αντισώματα, ενισχύοντας τα στοιχεία ότι η λεγόμενη ανοσία της αγέλης στο Covid-19 είναι «αδύνατη», ανέφερε το ιατρικό περιοδικό τη Δευτέρα.

  «Παρά τον υψηλό αντίκτυπο του Covid-19 στην Ισπανία, οι εκτιμήσεις επιπολασμού παραμένουν χαμηλές και είναι σαφώς ανεπαρκείς για να παρέχουν ανοσία αγέλης», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεση. «Σε αυτήν την κατάσταση, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό και την απομόνωση νέων κρουσμάτων και της ιχνηλάτηση των επαφών τους είναι επιτακτικές για τον μελλοντικό έλεγχο της επιδημίας».

  «Υπό το φως αυτών των ευρημάτων, οποιαδήποτε προτεινόμενη προσέγγιση για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης μέσω της φυσικής μόλυνσης δεν είναι μόνο εξαιρετικά ανήθικη, αλλά και ανέφικτη», δήλωσαν η Isabella Eckerle, επικεφαλής του Κέντρου της Γενεύης για τις ιογενείς ασθένειες, και ο Benjamin Meyer, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, σύμφωνα με το CNN.

  «Με τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού να μην έχει μολυνθεί, η κυκλοφορία του ιού μπορεί γρήγορα να επιστρέψει στις πρώτες διαστάσεις πανδημίας σε ένα δεύτερο κύμα μόλις αρθούν τα μέτρα», έγραψαν οι συγγραφείς για τα ευρήματα.

  Υπήρξαν μελέτες παρόμοιου είδους στην Κίνα και τις ΗΠΑ και το βασικό εύρημα από αυτές τις αντιπροσωπευτικές ομάδες είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φαίνεται να παρέμεινε «μη εκτεθειμένο» στον κορωνoϊό, αναφέρει το Lancet.

  H Ισπανία έχει καταγράψει περισσότερα από το ένα τέταρτο των εκατομμυρίων κρουσμάτων και τουλάχιστον 28.385 θανάτους. Όμως, οι καθημερινές απώλειες είναι εξαιρετικά χαμηλά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

  Ωστόσο, αξιωματούχοι στη βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς σε μια περιοχή 70.000 ατόμων μετά από ένα ξέσπασμα. Αξιωματούχοι συνέδεσαν τα τοπικά κρούσματα με μπαρ στην περιοχή. Η χωρητικότητα σε μπαρ και εστιατόρια περιορίστηκε στο 50%.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ