Τρίτη 28.05.2024
More

  Ευρωπαϊκή πρόταση για σύσταση ειδικού δικαστηρίου

  Τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση και τη δίωξη ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδιώξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

  «Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γι’ αυτό το ειδικό δικαστήριο», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.

  «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», σημείωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην «φρίκη της Μπούτσα».

  «Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 20.000 άμαχοι και 100.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Πρώτον, η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», υπογράμμισε.

  Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη ξεκινήσει δική του έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο δεν έχει δικαιοδοσία να ασκήσει δίωξη.

  Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν: «Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο».

  Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα τη δημιουργία ενός τέτοιου ειδικού δικαστηρίου για να διωθούν στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες της Ρωσίας που θεωρούνται υπεύθυνοι για την έναρξη του πολέμου.

  Ευρωπαϊκό σχέδιο για την κατάσχεση «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων
  Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει» για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

  «Η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε. Η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισ. ευρώ. Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

  «Έχουμε μπλοκάρει 300 δισεκ. ευρώ από τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισεκ. ευρώ από τα χρήματα ρώσων ολιγαρχών», αναφέρει σε δήλωσή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  Η ίδια πρόσθεσε πως η Ε.Ε. και οι εταίροι της θα μπορούσαν να διαχειριστούν βραχυπρόθεσμα τα κεφάλαια αυτά και να τα επενδύσουν. Τα έσοδα θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ουκρανία για να αντισταθμιστούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στη χώρα.

  Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».

  «Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να το καταστήσουμε αυτό δυνατό. Και μαζί μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το επιτύχουμε. Τα φρικτά εγκλήματα της Ρωσίας δεν θα μείνουν ατιμώρητα», κατέληξε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ