Παρασκευή 14.06.2024
More

  Προληπτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους που εκτίθενται στον ιό των πτηνών

  Η γρίπη των πτηνών προκαλεί ανησυχία, με την Ευρώπη, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να θέλουν να θωρακίσουν εμβόλιο τους ανθρώπους που κινδυνεύουν σε έκθεση στον ιό.

  Συγκεκριμένα έχουν σκοπό να προμηθευτούν ή να κατασκευάσουν προπανδημικά εμβόλια κατά της γρίπης των πτηνών για να χορηγηθούν σε εργαζομένους σε πτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές μονάδες, τους κτηνιάτρους και το προσωπικό των εργαστηρίων όπου ελέγχονται τα δείγματα.

  Οι ειδικοί μάλιστα αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν την απειλή μιας πανδημίας.

  Την περασμένη εβδομάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι παρήγγειλαν 4,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της CSL Seqirus, που ταιριάζει με το στέλεχος του ιού που μολύνει τις αγελάδες. Από την πλευρά τους Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υγείας τόνισαν στο Reuters ότι  βρίσκονται σε συζητήσεις για την απόκτηση του προπανδημικού εμβολίου της CSL.

  Ίδια τακτική και από τον Καναδά που είναι σε επαφές με την GSK, κατασκευάστρια εταιρεία των εμβολίων εποχικής γρίπης, για την παραγωγή ενός προπανδημικού εμβολίου.

  Ο ιολόγος Ρον Φουσιέ του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ ανέφερε ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να προμηθευτεί το εμβόλιο της CSL για τα άτομα που εκτίθενται στον ιό λόγω επαγγέλματος.

  Από την πλευρά του ο Δρ. Ρίτσαρντ Γουέμπι, ιολόγος στο St. Jude Children’s Research Hospital,  που μελετά τη γρίπη σε ζώα και πτηνά για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η κατάσταση στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή δικαιολογεί τον εμβολιασμό.

  Τον Μάρτιο, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανέφεραν κρούσματα σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή σε εννέα πολιτείες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ίχνη του ιού έχουν ανιχνευθεί στο 20% των δειγμάτων γάλακτος που κυκλοφορούν στο εμπόριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επιδημία είναι πιο εκτεταμένη.

  Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τις Pfizer και Moderna για την παραγωγή εμβολίων κατά της γρίπης των πτηνών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ