Κυριακή 26.06.2022
More

  Φινλανδία: «Όχι» σε μόνιμες νατοϊκές βάσεις και πυρηνικά στα εδάφη μας

  Καλεί σε ενίσχυση της Ουκρανίας για να κερδίσει τον πόλεμο έναντι στη Ρωσία

  Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, αποκλείει τη δημιουργία μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ στα εδάφη της χώρας και την ανάπτυξη πυρηνικών.

  «Δεν είναι μέρος της συζήτησης. Υπάρχουν εθνικές αποφάσεις. Κανείς δεν θα επιβάλει πυρηνικά όπλα ή μόνιμες βάσεις εάν δεν τις θέλουμε. Αυτό το ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα. Δεν μου φαίνεται ότι υπάρχει καν ενδιαφέρον για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή άνοιγμα βάσεων του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία» επεσήμανε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere della Sera, όπως μεταφέρει ο Guardian.

  Συμπλήρωσε πως και δίχως τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, η χώρα είναι καθόλα ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

  «Έχουμε καλές αμυντικές ικανότητες, ξοδεύουμε, ήδη, το 2% του ΑΕΠ μας στην άμυνα, και εδώ και δεκαετίες επενδύουμε πολλά στην ασφάλεια, ιδιαιτέρως γιατί έχουμε στα σύνορά μας έναν μεγάλο και επιθετικό γείτονα».

  Αναφερόμενη στο αίτημα της χώρας για προχώρηση στη νατοϊκή Συμμαχία είπε: «Η απόφαση για αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι πράξη ειρήνης και όχι πολέμου. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα υπάρξει ποτέ πόλεμος σε φινλανδικό έδαφος και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε προβλήματα μέσω της διπλωματίας».

  «Δυστυχώς, όμως» όπως συμπλήρωσε, «δεν σκέφτονται όλες οι χώρες κατά αυτόν τον τρόπο».

  «Η Ρωσία δεν σκέφτεται έτσι. Επιτέθηκε στην Ουκρανία σκοτώνοντας αμάχους, παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένους, δρώντας κατά τρόπο ανεπίτρεπτο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία και να διασφαλίσουμε πως θα νικήσει τον πόλεμο με την αποστολή όπλων, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία δεν θα σταματήσει μέχρι να τη σταματηθεί».

  Με πληροφορίες από Guardian

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ