Σάββατο 25.05.2024
More

  Φινλανδία: Θύμα μπούλινγκ ο 12χρονος που πυροβόλησε και σκότωσε συμμαθητή του

  Το παιδί εισέβαλε με όπλο στο σχολείο του

  Θύμα μπούλινγκ ήταν ο 12χρονος που πυροβόλησε σε σχολείο της Φινλανδίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας συνομήλικός του.

  Η φινλανδική αστυνομία δήλωσε σήμερα ότι το κίνητρο για τη χθεσινή επίθεση με όπλο σε σχολείο στα περίχωρα του Ελσίνκι, όπου ένας 12χρονος έχασε τη ζωή του, ήταν ο εκφοβισμός. «Ο ύποπτος δήλωσε κατά τις ανακρίσεις ότι ήταν στόχος μπούλινγκ και η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε επίσης στην προκαταρκτική έρευνα της αστυνομίας», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

  Η άδεια του όπλου που έφερε ο 12χρονος δράστης ανήκε σε συγγενή του. Σύμφωνα με το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV uutiset, ο 12χρονος φορούσε μάσκα και προστατευτικά ακουστικά για τον θόρυβο όταν άρχισε να πυροβολεί. Ο νεαρός δεν θα φυλακιστεί διότι είναι κάτω των 15 ετών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κριθεί ποινικά υπεύθυνος, διευκρίνισε η επικεφαλής της έρευνας στην υπόθεση, Μάρκου Σάρκα.

  Ημέρα πένθους στη Φινλανδία

  Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα οι σημαίες σε όλη τη Φινλανδία καθώς η χώρα θρηνεί τον θάνατο 12χρονου μαθητή που σκοτώθηκε χθες σε επίθεση με όπλο στο σχολείο του, η οποία διαπράχθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, από συμμαθητή του της έκτης τάξης του δημοτικού.

  Άλλοι δύο μαθητές του σχολείου Βιέρτολα, στη Βάντα, βόρεια του Ελσίνκι, επίσης ηλικίας 12 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά στη χθεσινή επίθεση, σύμφωνα με αξιωματούχους νοσοκομείων και την αστυνομία.

  Μόλις έγινε γνωστή χθες το πρωί η είδηση για τους πυροβολισμούς, γονείς περίμεναν για ώρες αγωνιώντας έξω από το σχολείο, καθώς οι δάσκαλοι είχαν ασφαλίσει τις τάξεις τους για να προστατεύσουν τους μαθητές όση ώρα διεξαγόταν η έρευνα της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

  Ο 12χρονος, ως ύποπτος για την επίθεση, συνελήφθη εν τέλει περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο, ενώ εξακολουθούσε να έχει στην κατοχή του το όπλο. Δεν υπήρχαν άλλοι ύποπτοι, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν κατονόμασε τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης ή τα θύματα και διευκρίνισε μόνον ότι είναι όλοι 12χρονοι μαθητές του σχολείου και ότι ο ύποπτος είναι αγόρι.

  Το ένα από τα δύο παιδιά που τραυματίστηκαν από την επίθεση είναι ένα κορίτσι από το Κόσοβο, ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Facebook το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου. Η κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους Φινλανδούς να μετάσχουν σε μια ημέρα πένθους και έδωσε εντολή οι σημαίες στα δημόσια κτίρια να κυματίζουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους για το παιδί που έχασε τη ζωή του.

  Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέτερι Όρπο δήλωσε «βαθιά συγκλονισμένος» από το περιστατικό, προσθέτοντας ότι η σκέψη του στρέφεται στα θύματα, τους γονείς τους, τους άλλους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. «Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να είμαστε παρόντες για τα παιδιά και τους νέους, να τους δώσουμε παρηγοριά και να τους δείξουμε ότι τους νοιαζόμαστε», σημείωσε επίσης σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Μπορεί να φοβούνται και να αναρωτιούνται. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε για το περιστατικό στα σπίτια μας», τόνισε.

  Πάνω από 1,5 εκατομμύριο πυροβόλα στη Φινλανδία

  Ύστερα από φονικές επιθέσεις με όπλα σε σχολεία το 2007 και το 2008, η Φινλανδία ενίσχυσε τη νομοθεσία της για την οπλοκατοχή το 2010 και εισήγαγε τεστ αξιολόγησης για όλους όσοι ζητούν να λάβουν άδεια οπλοφορίας. Επίσης ανέβασε στα 20 έτη από τα 18 το κατώτατο ηλικιακό όριο για αυτούς που ζητούν άδεια. Στη Φινλανδία, τη χώρα των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων στην οποία είναι δημοφιλές το κυνήγι και η σκοποβολή, έχουν εκδοθεί άδειες για πάνω από 1,5 εκατομμύριο πυροβόλα όπλα και περίπου 430.000 άνθρωποι διαθέτουν άδεια οπλοφορίας.

  Παγκοσμίως είναι πολύ σπάνιο ένα παιδί σε τόσο μικρή ηλικία να είναι ύποπτο για ένα έγκλημα τέτοιου μεγέθους, υπογράμμισε η Ελίνα Πεκάρινεν, η Συνήγορος του Παιδιού στην Φινλανδία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων STT. «Εδώ και χρόνια, (επαναλαμβάνουμε) ότι πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τη βία μεταξύ των παιδιών στην κοινωνία», σημείωσε. Οι πράξεις βίας, ιδίως μεταξύ των παιδιών κάτω των 15 ετών, αυξάνονται εδώ και αρκετά χρόνια, τόνισε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ