Τετάρτη 05.10.2022
More

  Φον ντερ Λάιεν: Φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία από γειτονικές χώρες

   Παραβίαση κυρώσεων η πληρωμή σε ρούβλια

  H Βουλγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές τους χώρες, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στον απόηχο της διακοπής της ροής από τη Ρωσία.

  Επεσήμανε, δε, ότι η πληρωμή σε ρούβλια αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

  Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί για να διασφαλίσει πως η απόφαση της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να διακόψει τις προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους καταναλωτές.

  «Η απάντησή μας θα είναι άμεση, ενωμένη και συντονισμένη. Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι η απόφαση της Gazprom θα έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους καταναλωτές», τόνισε.

  «Συντονισμένη η απάντηση Ε.Ε. στον ρωσικό εκβιασμό»

  Νωρίτερα, η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη διακοπή της παροχής αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία «απαράδεκτη» και «αδικαιολόγητη» προσπάθεια εκβιασμού της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

  Σε γραπτή της δήλωση, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου».

  «Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ε.Ε.» τόνισε και πρόσθεσε: «Τα κράτη-μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια εκτάκτου ανάγκης για ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους».

  Ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο

  Επικαλούμενο πηγές που βρίσκονται κοντά στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Gazprom, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ είναι συνολικά δέκα οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

  Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν αναμένεται να δούμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες άλλες διακοπές ροών όπως είναι εκείνες που ανακοινώθηκαν από τη ρωσική πλευρά για την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Εάν ακολουθήσουν νέες τέτοιου τύπου διακοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυτές θα ανακοινωθούν κατά το δεύτερο μισό του Μαΐου.

  Το Κρεμλίνο πάντως από την πλευρά του αρνήθηκε σήμερα, δια του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δώσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν συμφωνήσει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια για φυσικό αέριο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

   

   

  Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Bloomberg

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ