Πέμπτη 28.03.2024
More

    Γερμανία: Χωρίς καραντίνα οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα

    Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε, σήμερα, την κατάργηση του μέτρου, αρκεί όσοι φτάνουν να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού

    Δεν θα μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα οι ταξιδιώτες, που φτάνουν στη Γερμανία, από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συγκαταλέγονται στη λίστα με τις «περιοχές κινδύνου», αναφορικά με τον κορωνοϊό.

    Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε, σήμερα, την κατάργηση του μέτρου, αρκεί όσοι φτάνουν να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή αποδεικτικό πως έχουν νοσήσει ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ έως και 48 ώρες μετά την άφιξή τους.

    Οι «περιοχές κινδύνου» είναι αυτές όπου τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, ενώ εξετάζονται και άλλες παράμετροι, όπως π.χ. ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται.

    Ωστόσο, οι αυστηροί κανόνες παραμένουν σε ισχύ για όσους θα καταφτάνουν από περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» ή από περιοχή «παραλλαγών» του βασικού στελέχους του κορωνοϊού.

    Για τους πρώτους εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για παραμονή σε δεκαήμερη καραντίνα, ενώ εάν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο, θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβασή τους. Πέντε μέρες μετά την άφιξή τους στη Γερμανία, θα μπορούν να υποβληθούν σε τεστ και αν είναι αρνητικό, να απαλλαγούν από την περαιτέρω υποχρέωση της καραντίνας.

    Αντιθέτως, όσοι θα φτάνουν από «περιοχή παραλλαγών» πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβαση, αλλά και να μείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες, ενώ δεν τους δίδεται η δυνατότητα να την διακόψουν νωρίτερα, με αρνητικό τεστ.

    Ως περιοχή «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» χαρακτηρίζεται μια περιοχή όταν ο δείκτης υπερβεί το 200 και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, ενώ οι περιοχές «παραλλαγών» είναι εκείνες στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορωνοϊού. Όλες οι κατηγορίες καταγράφονται από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» και αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα του (www.rki.de). Ενδεικτικά, στις περιοχές «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κροατία, η Τουρκία και η Κύπρος, ενώ στις περιοχές «παραλλαγών» ανήκουν η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική. Από τις περιοχές «κινδύνου» αφαιρέθηκαν πρόσφατα η Αλβανία και η Μάλτα, καθώς και περιοχές της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Πορτογαλίας, αλλά και οι Παρθένες Νήσοι οι Νήσοι Φώκλαντ του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε ακόμη ότι «εμβολιασμένος» θεωρείται κάποιος, ο οποίος έχει εμβολιαστεί με ένα από τα αδειοδοτημένα από τον ΕΜΑ εμβόλια (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson) και το πιστοποιητικό πρέπει να είναι γραμμένο στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά ή τα ιταλικά. Ο εμβολιασμός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ οι αποθεραπευθέντες πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν περάσει 28 ημέρες έως έξι μήνες από θετικό τεστ. Σε ό,τι αφορά τα τεστ, αποδεκτά γίνονται τα μοριακά (PCR, LAMP, TMA), αλλά και τα τεστ αντιγόνου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του ΠΟΥ και έχουν διενεργηθεί από ειδικό. Τα τεστ αντισωμάτων δεν γίνονται αποδεκτά.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ