Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε μικρούς εσωτερικούς χώρους.
Το μέτρο θα μπορούσε να αρθεί σε μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους αλλά μετά προσοχής, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα.
«Η υποχρέωση να φοράμε μάσκα πρέπει πρώτα να αρθεί σε εξωτερικούς χώρους και σε μεγάλες αίθουσες πριν αρθεί σε μικρούς. Βέβαια οι μάσκες δεν αποτελούν πανάκεια για να προληφθεί η μετάδοση των ιών από τον αέρα, αλλά σε μικρούς, στενούς, μη αεριζόμενους χώρους ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Αερολυμάτων Γκέρχαρντ Σόιχ στο Γερμανικό Πρακτορειο Ειδήσεων (dpa).
Ο Σόιχ ανέφερε ως παράδειγμα τους ανελκυστήρες. «Συχνά υπάρχουν μόνο δύο έως τέσσερα κυβικά μέτρα αέρα εντός των ανελκυστήρων και εάν είναι μέσα άνθρωποι, ακόμη λιγότερο. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαμε να μολυνθούμε μέχρι να φτάσουμε στον έκτο όροφο, ακόμα και αν στον ανελκυστήρα βρίσκεται ένα μόνο άτομο, διότι ο μολυσμένος αέρας παραμένει εγκλωβισμένος στο εσωτερικό του», προειδοποίησε.
«Η μάσκα είναι πολύ χρήσιμη και για διαδρομές που κάνουμε με ταξί ή για οχήματα Σχολών Οδήγησης, όπως επίσης και σε δημόσιες τουαλέτες. Υπάρχουν πλείστοι επικίνδυνοι μικροί χώροι για τους οποίους δεν περνά καν από το μυαλό μας ότι μπορούμε να μολυνθούμε», πρόσθεσε.
«Πριν ανοίξουμε τα καταστήματα λιανικής, όπως είναι για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα με σουβενίρ, σε πελάτες χωρίς μάσκα, θα πρέπει πρώτα να καταργηθεί η χρήση μάσκας σε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες – όπως είναι τα πάρκα και οι ζωολογικοί κήποι. Ακόμα και σε μεγάλα θέατρα και μουσεία, σε εξωτερικές πισίνες και μεγάλες αθλητικές αίθουσες, ο κίνδυνος μόλυνσης δεν είναι τόσο υψηλός, επειδή ο όγκος του αέρα είναι μεγάλος. Η συγκέντρωση αερολύματος σε αυτούς τους χώρους είναι σχεδόν αδύνατο να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή ακόμα και στη λεπτομέρεια: τα αποδυτήρια είναι για παράδειγμα πολύ στενοί χώροι και πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι αερίζονται καλά», τόνισε ο Σόιχ.