Πέμπτη 26.05.2022
More

  Γερμανία: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μετάλλαξη Όμικρον

  Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η κυβέρνηση στη Γερμανία σε περίπτωση που το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον πλήξει τη χώρα

  Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ετοιμάζει η κυβέρνηση στη Γερμανία σε περίπτωση που το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον πλήξει τη χώρα σε βαθμό που ήδη πλήττει τη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD. Παράλληλα, την αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας θα αποφασίσουν οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην αυριανή τους συνεδρίαση.

  Σύμφωνα με την BILD, η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ζητήσει από το υπουργείο Άμυνας και τα ομοσπονδιακά και κρατιδιακά υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών, Υγείας και Οικονομίας να εκπονήσουν σχέδια λειτουργίας έκτακτης ανάγκης, προκειμένου οι υπηρεσίες να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, ακόμη και εάν εκατομμύρια εργαζόμενοι νοσήσουν ή τεθούν σε προληπτική καραντίνα, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

  Την ίδια ώρα, αναμένονται και προβλήματα, στον υγειονομικό κλάδο, στις μεταφορές και στο λιανεμπόριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Υπέρ της προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο τοποθετήθηκε νωρίτερα σήμερα και η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Γερμανίας, τονίζοντας ότι η δύναμη άμεσης αντίδρασης πολλών υπηρεσιών ήδη περιορίζεται.

  Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τους περιορισμούς

  Σημαντικός θα είναι ο περιορισμός των επαφών ακόμη και σε ιδιωτικές συναντήσεις, όπως αναμένεται να αποφασιστεί στην αυριανή διάσκεψη, με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ωστόσο το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους, τις μεγάλες εκδηλώσεις και τη λειτουργία των νυχτερινών κλαμπ.

  Στο Βερολίνο ο απερχόμενος Κυβερνήτης Δήμαρχος Μίχαελ Μιούλερ προειδοποίησε ήδη ότι στη γερμανική πρωτεύουσα δεν θα υπάρξουν μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αυτές του παρελθόντος.

  «Όταν λέμε ότι δεν θέλουμε lockdown, εννοούμε ότι μπορείτε να γιορτάσετε τα Χριστούγεννα με την οικογένεια, να συναντήσετε φίλους, να επισκεφθείτε μια μικρή εκδήλωση. Αλλά δεν θα υπάρχουν πρωτοχρονιάτικα πάρτι ή άλλες γιορτές μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο κ. Μιούλερ, ο οποίος παραδίδει αύριο το αξίωμά του στη νεοεκλεγείσα Κυβερνήτη – Δήμαρχο, Φραντσίσκα Γκίφαϊ.

  Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε από την πλευρά του ότι ενόψει της διασποράς της μετάλλαξης «Όμικρον», αναμένει από τον Ιανουάριο να επιβληθούν σημαντικοί επιπλέον περιορισμοί, ακόμη και για τους εμβολιασμένους. Όπως όμως, χθες, ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, έτσι και ο κ. Χάμπεκ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown.

  «Νομίζω ότι έχουμε άλλες επιλογές για μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος πάντως εκτίμησε ως βεβαιότητα ότι θα κλείσουν νυχτερινά κλαμπ και θα μειωθούν οι επαφές σε εσωτερικούς χώρους και για τους εμβολιασμένους. «Η αυστηροποίηση είναι μάλλον αναπόφευκτη», κατέληξε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ