Παρασκευή 05.03.2021
More

  Γερμανία: Ζητούν υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού σε όσους επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου»

  Την επιβολή υποχρεωτικής εξέτασης για κορωνοϊό σε όσους επιστρέφουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου» ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ.

  Οι αρχές της Βαυαρίας έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς, μετά τον εντοπισμό εστίας κρουσμάτων σε φάρμα της νοτιοανατολικής Βαυαρίας, ανακοινώθηκαν υψηλότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Ανησυχία για τους ταξιδιώτες που «μεταφέρουν» τον κορωνοϊό

  Με το βλέμμα στους τουρίστες οι οποίοι θα επιστρέψουν από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, ακόμη και εντός Ευρώπης, ο κ. Σέντερ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο κάποιοι ταξιδιώτες «να φέρουν μαζί τους» και τον κορωνοϊό και ανακοίνωσε ότι ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο όποιος προσγειώνεται στα αεροδρόμια Μονάχου και Νυρεμβέργης μπορεί εθελοντικά να υποβληθεί σε τεστ δωρεάν.

  Ήδη, όπως ανακοίνωσε η βαυαρική κυβέρνηση, 1.500 άτομα έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας. Η τοπική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σέντερ, προσανατολίζεται να εγκαταστήσει σταθμούς εθελοντικών τεστ τόσο στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μονάχου και της Νυρεμβέργης όσο και σε συνοριακά περάσματα από την Αυστρία.

  Τάχθηκε ωστόσο μετ’ επιτάσεως υπέρ της επιβολής υποχρεωτικής εξέτασης για όλους όσοι επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου» και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προωθήσει τη σχετική νομοθεσία και παράλληλα να επαναξιολογήσει τον βαθμό επικινδυνότητας των διαφόρων χωρών -«και εντός Ευρώπης».

  Τσουχτερά πρόστιμα για παραβιάσεις των μέτρων

  Σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε φάρμα λαχανικών στο Μάμινγκ της Κάτω Βαυαρίας, ο Μάρκους Σέντερ ανακοίνωσε ότι στο εξής οι παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής θα επισύρουν πρόστιμο ύψους έως και 25.000 ευρώ έναντι 5.000 που ήταν μέχρι σήμερα. Επιπλέον, κατά την περίοδο της συγκομιδής, οι αγροτικές καλλιέργειες θα ελέγχονται πολύ συχνότερα και χωρίς προειδοποίηση -μέρα ή νύχτα-, ενώ θα πρέπει όλοι οι εποχικοί εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό.

  Υπέρ της υποχρεωτικής διενέργειας τεστ για όλους τους ταξιδιώτες οι οποίοι φθάνουν στη Γερμανία μετά τις διακοπές τάχθηκε σήμερα και ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την πολιτική Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος είναι και καθηγητής Επιδημιολογίας.

  Υποχρεωτικά τεστ για τον κορωνοϊό ζητούν από το Βερολίνο

  «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εξετάσει εάν είναι εφικτό να γίνονται υποχρεωτικά και δωρεάν τεστ -σε όλους ανεξαιρέτως και ανεξαρτήτως του εάν ταξίδεψαν σε «επικίνδυνη περιοχή»- κατά την επιστροφή από τις διακοπές», δήλωσε σήμερα ο κ. Λάουτερμπαχ στην ιστοσελίδα Watson, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να εξεταστούν οι νομικές και πρακτικές διαστάσεις του θέματος.

  Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δηλώνει εδώ και εβδομάδες πεπεισμένος ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί οπωσδήποτε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και ζητά την άμεση λήψη μέτρων: «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να το διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά», τόνισε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ