Τι σημαίνει η κίνηση του νέου πάπα να επιλέξει το συγκεκριμένο όνομα και ποια η σύνδεση με τον προκάτοχό του, πάπα Φραγκίσκο
Ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ είναι από εχθές ο νέος πάπας, επιλέγοντας την ονομασία πάπας Λέων ΙΔ΄ (Pope Leo XIV).
Αν και δεν υφίστανται γραπτοί κανόνες και ούτε έχει συσταθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την επιλογή του ονόματος ενός πάπα, ο κάθε ένας από αυτούς, επιλέγει συμβολική ονομασία για την Καθολική Εκκλησία.
Το όνομα που επιλέγει ένας νέος πάπας «υποδηλώνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και όραμα του νέου ποντίφικα» δήλωσε ο Ντένις Ντόιλ, θεολόγος και ομότιμος καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ντέιτον, εξηγώντας, πως: «Το πρώτο πράγμα που εξετάζει κανείς είναι: ποιοι πάπες είχαν αυτό το όνομα στο παρελθόν; Αυτό σηματοδοτεί κάτι για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει ο νέος Πάπας».
Το όνομα Λέων έχει επιλεγεί 13 φορές στο παρελθόν.
«Το όνομα Λέων παραπέμπει στον πάπα Λέοντα τον Μέγα» τον πρώτο πάπα με αυτό το όνομα, συμπλήρωσε η Καντίντα Μος, συνεργάτιδα του CBS News για θέματα Βατικανού.
Γνωστός και ως Πάπας Λέων Α΄, υπηρέτησε από το 440 έως το 461 και έγινε περισσότερο γνωστός για τη συνάντησή του με τον Αττίλα τον Ούννο, την οποία χρησιμοποίησε για να τον αποτρέψει από το να επιτεθεί στη Ρώμη. «Τι σημαίνει αυτό για τον νέο πάπα; Πιθανόν σημαίνει ότι και εκείνος θα σταθεί απέναντι σε καταπιεστικές πολιτικές δυνάμεις στον κόσμο», απάντησε η Μος.
Ο Λέων Α΄ έμεινε επίσης γνωστός ως ένας «μεγάλος διανοούμενος και θεολογικός μεταρρυθμιστής», πρόσθεσε η Μος.
«Ο νέος μας πάπας έχει διδακτορικό στο Κανονικό Δίκαιο, οπότε ίσως δούμε κι από εκείνον μια ανάλογη προσπάθεια αποσαφήνισης των δογμάτων της Εκκλησίας πάνω σε κεντρικά ζητήματα», συνέχισε για τον πάπα Λέων.
Δυό σημαντικοί ποντίφικες που επέλεξαν το όνομα «Λέων»
Αναφερόμενος στον τελευταίο πάπα που χρησιμοποίησε το όνομα Λέων, τον πάπα Λέοντα ΙΓ΄, ο οποίος ηγήθηκε της Καθολικής Εκκλησίας από το 1878 έως το 1903, ο Ντόιλ σημείωσε: «Ίσως είναι πιο γνωστός για τη συγγραφή της Rerum Novarum,» που μεταφράζεται ως «Περί των Νέων Πραγμάτων», αλλά στα λατινικά σημαίνει και «Περί Επαναστατικών Αλλαγών». Η εγκύκλειος Rerum Novarum πραγματεύεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον καπιταλισμό της βιομηχανικής εποχής και θεωρείται η πρώτη κοινωνική εγκύκλιος της Καθολικής Εκκλησίας, θεμελιώνοντας τη σύγχρονη καθολική κοινωνική σκέψη.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ ενδιαφέρεται «να προωθήσει την Καθολική κοινωνική διδαχή στον σύγχρονο κόσμο. Ίσως η Καθολική κοινωνική διδασκαλία να μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση της πόλωσης» σχολιάζουν οι ειδικοί επί των ζητημάτων.
Το όνομα Λέων «είναι ένα βαθύ σημάδι δέσμευσης σε κοινωνικά ζητήματα», πιστεύει με τη σειρά της, η Ναταλία Ιμπερατόρι-Λι, πρόεδρος του τμήματος Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μανχάταν στο Associated Press.
Γι’ αυτό, τα περισσότερα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συνδέουν την επιλογή του ονόματος από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ πως «υποδηλώνει τη συνέχεια του έργου του πάπα Φραγκίσκου».
Ο πάπας Φραγκίσκος, του οποίου το βαφτιστικό όνομα ήταν Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, επέλεξε ένα παπικό όνομα που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά. Στην περίπτωσή του, «πρέπει να αναρωτηθεί κανείς, υπάρχουν βιβλικές ή παραδοσιακές φιγούρες με αυτό το όνομα;» είπε ο Ντόιλ.
Για τον Φραγκίσκο, επρόκειτο για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, γνωστό για τη φιλανθρωπία και την απλότητά του.
Ο πρώτος Αμερικανός που εκλέγεται σε αυτή τη θέση
Ο πάπας Λέων δεν συγκαταλέγεται στους συντηρητικούς και είναι η πρώτη φορά που εκλέγεταιΑμερικανός σε αυτή τη θέση. Έως τώρα ο Πρέβοστ ήταν υπεύθυνος του «υπουργείου» του Βατικανού για το σύνολο του καθολικού κλήρου.
«Ειρήνη μαζί σας» ήταν το πρώτο μήνυμα που απηύθυνε στο συγκεντρωμένο πλήθος ο κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μιλώντας σε άπταιστα ιταλικά, αν και με ελαφρώς αμερικάνικη προφορά. Μίλησε επίσης στα ισπανικά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτα στα αγγλικά.
Ο 267ος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ευχαρίστησε στο μήνυμά του τον Πάπα Φραγκίσκο και επανέλαβε την έκκληση του προκατόχου του για μια Εκκλησία που «θα αναζητά πάντα την ειρήνη, τη φιλανθρωπία και θα είναι κοντά στους ανθρώπους, ιδίως σε εκείνους που υποφέρουν».
Με πληροφορίες από CBS News